Krompirjevemu narastku dodajte spomladanski pridih – dodajte mu čemaž. Ste ga že nabrali? Sezona se je že začela!
Sestavine:
- 500 g krompirja
- pest čemaža
- 2 papriki
- steblo pora
- 2 spomladanski čebuli
- 4 jajca
- 250 g kisle smetane
- 200 ml sladke smetane
- čajna žlička gorčice
- ščepec muškatnega oreščka (sveže naribanega)
- sol
- poper (sveže mlet)
- maslo za premaz
- sir za posip
Priprava:
- Za krompirjev narastek s čemažem olupimo krompir in ga narežemo na tanke rezine. Pod hladno vodo splaknemo čemaževe liste, jih osušimo in drobno sesekljamo.
- Opranima paprikama odstranimo peclja in sredici, ju olupimo in narežemo na kocke. Spomladansko čebulo narežemo na tanke obročke, uporabimo pa tudi nekaj zelenja.
- Za preliv razžvrkljamo jajca, jim primešamo kislo in sladko smetano ter zmes začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.
- Z maslom premažemo pekač za narastke in ga v slojih (izmenično) obložimo s krompirjem in zelenjavo, na koncu pa sloje prelijemo z jajčno zmesjo in posipamo z grobo naribanim sirom.
- Krompirjev narastek s čemažem pečemo v vnaprej ogreti pečici pri 180 stopinjah Celzija približno 60 minut. Ko se sir rahlo obarva, narastek prekrijemo z alufolijo.
Nasvet:
Za krompirjev narastek s čemažem lahko uporabite katerokoli zelenjavo, ki jo imate pri roki, na primer brokoli, bučko, fižol ali kolerabico.