Če imate raje kot marmeladne krofe z vaniljevo kremo, vas bo morda navdušil spodnji recept. Prijetno sladkanje.
Sestavine:
- olje za cvrtje
- sladkor v prahu (za posip)
- 16 jajc (samo rumenjaki)
- 200 g masla
- 1 kanček ruma
- 150 g sladkorja
- 1 ščepec soli
- limonina lupina (neškropljena)
Predtesto:
- 1 kg moke
- 50 g kvasa
- 250 ml (mlačnega) mleka
- 10 g sladkorja
Vaniljeva krema:
- 1/2 l mleka
- 150 g kristalnega sladkorja
- 1 jedilna žlica vaniljevega sladkorja
- 30 g vaniljevega pudinga v prahu
- 1/8 l sladke smetane
- 20 ml ruma
Priprava:
- Za pustne krofe z vaniljevo kremo najprej pripravimo kremo. Zmešamo in prevremo mleko, sladkor in vaniljev sladkor. Pazimo, da ne gre preko roba posode.
- Zavitek pudinga zmešamo s sladko smetano, hitro vmešamo v vroče mleko in vse še enkrat prevremo. Dodamo rum in pustimo, da se ohladi.
- Pripravimo testo in kvašeno testo. Recept najdete na naši strani.
- Vzhajano kvašeno testo razvaljamo na štiri ali pet milimetrov debelo. Izrežemo kroge (premer šest centimetrov), robove namažemo z razžvrkljanim jajcem, na sredino namažemo vaniljevo kremo (približno eno čajno žličko), čez položimo še en krog testa, robove potlačimo.
- Na toplem prostoru brez prepiha pustimo pokrite krofe približno eno uro, da vzhajajo na dvojno velikost.
- V vročem olju in pokriti posodi ocvremo krofe na eni strani, da dobijo svetlo rjavo barvo, posodo odkrijemo in jih ocvremo še na drugi strani.
- Krofe z vaniljevo kremo odcedimo na papirnatih brisačah in še tople posipamo s sladkorjem v prahu.
Nasvet:
- Z vaniljevo kremo lahko napolnimo tudi že ocvrte krofe. Pri tem uporabimo brizgalko za marmelado. Lahko pa krof prerežemo na pol in en del premažemo z vaniljevo kremo.
- Lahko pa tudi iz sredine krofa odrežemo manjši del in ga napolnimo s kremo.