Magazin
43 ogledov

Koža med nosečnostjo

Med pričakovanjem nikar ne pozabite tudi na dodatno nego kože. (Foto: Shuttersto Žurnal24 main
Hormonske spremembe v najlepšem obdobju življenja lahko prinesejo tudi spremembe na koži, ki pa se jih v veliki meri da preprečiti ali pa izginejo celo same od sebe.

Rdečkaste progice, ki se pojavljajo na trebuhu, bokih in dojkah in se kasneje spremenijo v srebrnkaste linije, lahko že v času nosečnosti v veliki meri omejite, če ne celo preprečite. Čeprav naj bi več kot polovica vseh nosečnic dobila strije šele po prvem trimesečju, z nego začnite takoj. Pomagajte si z olji, ki izboljšujejo elastičnost in čvrstost kože in jo obenem vlažijo; na primer mandljevo, avokadovo ali olivno olje, ki ga nanesete takoj po tuširanju. Za nego pa je primerno tudi karitejevo maslo.

Tudi po porodu
Vsake toliko časa si privoščite oljno kopel, ne pozabite pa tudi na masažo kože z rokavicami. Izogibajte se pretesnim oblačilom in pijte veliko vode. Z nego kože pa morate nadaljevati tudi po porodu, saj strije lahko nastanejo tudi zaradi izgubljanja kilogramov. Količina pridobljenih kilogramov in dednost igrata pri nastanku pomembno vlogo.

Od pegic do lis

Pegice, brazgotinice in lise so nekatere od nadlog, ki vas lahko doletijo med nosečnostjo. Poleg nosečniških peg je najbolj znana melazma na licih in nosu, kjer se pojavljajo bledorjave lise. Za nego uporabljajte blažja mila in se izogibajte izpostavljenosti soncu, ki pegice in lise samo še poslabšajo. Ker te nadloge po porodu največkrat popolnoma izginejo, se z njimi ne obremenjujte preveč.

Vrnitev v puberteto
Čeprav lahko akne med nosečnostjo izginejo in večina nosečnic dobesedno žari, se lahko na drugi strani koža na obrazu zelo poslabša, predvsem v prvem trimesečju. Kožo v tem primeru redno čistite večkrat na dan, mozoljev ne stiskajte, ampak nanje raje nanesite nežno antiseptično kremo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.