Magazin
26 ogledov

Kam gre kulturna politika?

Janez Pipan. Po njegovem pooblastilu bo naloge predsednika opravljal Miran Zupan Žurnal24 main
Člani nacionalnega sveta za kulturo (Mitja Čander, Andrej Jemec, Renata Salecl in Miran Zupanič) so izrazili obžalovanje zaradi odstopa predsednika sveta Janeza Pipana.

Omenjeni člani so hkrati zaskrbljeni tudi nad kulturno politiko, odstop Janeza Pipana pa obžalujejo, ker je s svojim strokovnim, odgovornim in demokratičnim vodenjem omogočil, da je svet kakovostno izvajal z zakonom predpisane naloge in se krepil kot neodvisni dejavnik, ki civilni družbi omogoča kritično vrednotiti kulturno politiko in prispevati k njenemu oblikovanju.

Odstopu botruje "drama" v Drami

Člani se ne morejo izogniti vtisu, da je resnični povod za Pipanov odstop zanj ponižujoči način imenovanja novega ravnatelja SNG Drama Ljubljana.

 
 

Ob tovrstnem odnosu kulturne politike do vidnih ustvarjalnih osebnosti na področju slovenske kulture člani nacionalnega sveta za kulturo izražamo svoje nezadovoljstvo in zaskrbljenost.

člani NSK

 


Renata Salecl je, kot je dejala, skrajno ogorčena nad dogajanjem v slovenski kulturi. Po njenih besedah se je treba vprašati, kam gre družba, v kateri ljudje odstopajo s tako pomembnih funkcij, kot je nacionalni svet za kulturo (NSK). Družbe ne postanejo totalitarne z na primer kaznovanjem, najpomembnejši nadzor v družbi je samocenzura, ko se ljudje ne bodo več upali javno izrekati svojega mnenja, je še poudarila.

Dogajanje v Drami je formalno-pravno sicer potekalo pravilno, vendar "če naredimo takšne razpisne pogoje, lahko celo čistilka postane šefica tako pomembne ustanove," je bila kritična Saleclova. Po njenem mnenju Pipan ni bil izbran na vprašljiv ali nespoštljiv način, ministrstvo za kulturo pa je v zadnjih letih pokazalo veliko neobčutljivost do svojih institucij, čeprav Slovenija nima toliko ustvarjalnih ljudi, da bi se lahko z njimi tako pometalo.



Čeprav je Pipan svoj odstop s funkcije predsednika – s tem je hkrati odstopil tudi kot član sveta – utemeljil z osebnimi razlogi, je Andrej Jemec prepričan, da je to storil iz globoke prizadetosti, ker so mu požagali korenine v teatru, ki ga je vodil od leta 1994. Dejstvo, da je za to izvedel iz medijev, pa je označil za nekulturno. © BOBO

 
Pipan uspešno vodil NSK
Kot je izpostavil Mitja Čander , je svet ravno pod Pipanovim vodstvom dobil pomemben status kot civilnodružbena institucija, vzpostavil se je kot forum za odprto debato o problemih kulturne politike, nanj je prihajalo vedno več pobud in prošenj za obravnavo. Pipan pa je imel pri vodenju sveta pravi občutek za obravnavane teme, ni mu mogoče očitati politizacije tega organa.

Tudi Čandra skrbi, da se ljudje, ki so pokazali veliko znanja na področju kulture, umikajo iz njene sfere in javnega življenja. Sprašuje se, ali se slovenska družba "spreminja v neki darvinistični poligon, kjer je legalno in legitimno le še bojevanje za lasten delež pri koritu davkoplačevalskega denarja, ali pa še premoremo moč za demokratično in odprto družbo, ki omogoča razcvet kreativnosti".
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.