Več kot tretjina ljudi se na počitnicah zredi za vsaj tri kilograme, vse pa je odvisno tudi od destinacije. Največ dopustnikov se zredi med obiskom ZDA, na drugem mestu "debelih destinacij" pa se je znašla Velika Britanija, so pokazali rezultati raziskave Fat Binder. Za dodatne kilograme so največkrat krive počitnice na plaži, saj večina dopustnikov pravi, da je prevroče za telovadbo. Sledijo počitnice v mestih, kjer med raziskovanjem novega kraja raziskujemo tudi lokalno hrano. Najslabša kombinacija je torej, če se odpravite poležavati na ameriško plažo, kjer boste pobrali največ kilogramov.
Priznana specialistka za diete, Helen Bond, je ob tem dejala, da večina na počitnicah povsem pozabi na stroge diete in zdravo prehrano, zaradi česar je ves trud za lepo postavo vržen skozi okno. "Čeprav ste na počitnicah, se ne smete spozabiti, vseeno morate paziti na svojo postavo. Postavite si majhne omejitve in vseeno uživajte v hrani. S partnerjem si recimo delite sladico, ob bazenu raje uživajte v sadju kot v nezdravih prigrizkih, ... Če ne morete telovaditi tako kot doma, najemite kolo, veliko plavajte in se sprehajajte," svetuje Bondova, ki je sestavila tudi kratek seznam nasvetov, kako ostati na dieti in še vedno uživati v počitnicah.
Ne naročajte dodatnih porcij
Naj vas ne premamijo dodatne porcije čipsa ali krompirčka. Raje si naročite dodatno solato ali drugo zelenjavo, ki vas bo nasitila. A pri tem pazite na solatne prelive, ki so velikokrat zelo redilni.
Veliko pijte
Če boste po glavni jedi še vedno čutili lakoto, spijte veliko vode, ki vam bo dala občutek sitosti. Voda bo poleg tega preprečila tudi hud glavobol, če boste ob večerji pili alkohol. Na splošno na počitnicah veliko pijte, saj velikokrat mislimo, da smo lačni, a smo v resnici samo zelo žejni.
Pazite se samopostrežnih obrokov
Če vaš hotel ponuja samopostrežno kosilo ali večerjo, bodite zelo previdni pri porcijah. Vsa hrana je zelo mamljiva, vi pa se raje osredotočite na tisto, ki je najbolj zdrava. Že več raziskav je pokazalo, da jemo veliko več, kot bi morali, kadar imamo na razpolago velik izbor hrane.
Ne bodite sramežljivi, vprašajte natakarja
Nikoli ne veste, kaj se je znašlo v hrani, ki jo imate pred sabo, zato brez zadržkov vprašajte natakarja, kaj vam je prinesel. Držite se omak, ki so narejene iz paradižnika in ostale zelenjave, izogibajte pa se ocvrti in praženi hrani.