Magazin
97 ogledov

Jurčkova juha s kruhovimi kockami

Kremna jurčkova juha s kruhovimi kockami Blanka Kefer
Kremna jurčkova juha. Odlična za dan po božiču, ko se grejete doma.

Sestavine:

  • 250 g jurčkov (svežih)
  • 1-2 jurčka (posušena)
  • 1 majhna čebula
  • 100 g krompirja
  • 1 strok česna
  • 2 vejici timijana
  • 100 ml belega vina
  • 750 ml zelenjavne juhe
  • 200 ml sladke smetane
  • kumina
  • sol
  • poper
  • 3 žlice olivnega olja
  • maslo

Za kruhove kocke:

  • 4 rezine belega kruha
  • 10 žlic olivnega olja
  • 1 žlica majarona (sesekljanega)
  • sol

Priprava:

Za kremno jurčkovo juho s kruhovimi kockami postavimo posušene gobe v mlačno vodo in jih pustimo namočene vsaj 1 uro.

Medtem sveže gobe dobro očistimo in narežemo na majhne kose. 1-2 gobi narežemo na rezine in popražimo na maslu. Damo na stran, ker jih bomo uporabili za okrasitev na koncu.

Olupimo čebulo, krompir in česen ter vse narežemo na drobne kocke. Speremo timijan, ga osušimo in potrgamo liste s stebla.

V ponvi segrejemo olivno olje, v njem na zmerni kuhalni temperaturi popražimo čebulo, krompir in timijan, dokler čebula ne postekleni. Dodamo sveže jurčke ter jih pražimo ca. 3 minute. Zalijemo z belim vinom, na kratko podušimo ter zalijemo z juho. Namočene gobe dobro ožamemo in jih dodamo v posodo. Kuhamo toliko časa, da se krompir zmehča.

Umešamo sladko smetano ter juho fino spasiramo s paličnim mešalnikom. Kuhamo nadaljnjih 10 minut, nato začinimo s soljo, poprom in kumino.

Bel kruh narežemo na majhne kocke, ki jih porazdelimo po pekaču ter pokapamo z olivnim oljem. V predhodno ogreti pečici na 160 °C jih pečemo ca. 25 minut, da postanejo zlato rumene barve. Kruhove kocke vzamemo iz pečice in jih posipamo z majaronom.

Kremno jurčkovo juho postrežemo v globokih krožnikih, dodamo popražene rezine gob in posipamo s kruhovimi kockami. Okrasimo s svežimi listi bazilike.

Nasvet:

Kremno jurčkovo juho s kruhovimi kockamiokrasimo s svežimi listi bazilike.

VEČ RECEPTOV ZA JUHE NAJDETE TUKAJ

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.