Magazin
456 ogledov

Jota za začetnike

jota Manca Borko Grimšič
V jesenskih dneh zapaše jota. Če se priprave še nikoli niste lotili sami, ste klinili prav. Uspelo vam bo s pomočjo spodnjega recepta.

Sestavine:

  • 500 g kislega zelja
  • 4 listi lovorja
  • črni poper v zrnu
  • 200 g prekajenih suhih reberc
  • 300 g fižola češnjevca
  • 1 šopek peteršilja
  • 4 stroki česna
  • 2 čebuli
  • 300 g krompirja
  • 2 žlici olja
  • 2 žlici moke
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • sol

Priprava:

Fižol čez noč namočimo v hladni vodi. Fižole, ki priplavajo na vrh, zavržemo. Naslednji dan ga precedimo in v novo vodo dodamo dva lovorova lista, nekaj poprovih zrn, eno celo čebulo, dva olupljena stroka česna in šopek peteršilja. Kuhamo ga približno uro in pol, vendar ne čisto do konca. V drug lonec damo zelje, nekaj poprovih zrn, dva lovorova lista, narezano šunko in solimo ter prelito s hladno vodo kuhamo približno 45 minut. Petnajst minut, preden je zelje kuhano, v osoljeni vodi skuhamo še narezan krompir. Nato vse sestavine združimo – fižol, iz katerega smo pobrali dodatke, a pustili skoraj vso vodo, ter odcejeno zelje in krompir. Dodamo paradižnikovo mezgo in kuhamo deset minut. Drugo čebulo medtem nasekljamo in na olju prepražimo skupaj z na kocke narezanim mesom rebrc. Pomokamo, in preden moka porumeni, dodamo česen. Ko zadiši, zalijemo z nekaj žlicami od kuhanja fižola prihranjene vode. Primešamo joti, še malo pokuhamo in postrežemo.

Nasvet:

Nekateri kuharji svetujejo, da joti, če jo nameravate naslednji dan pogreti, krompirja ne primešate takoj. V resnici večina naših babic krompir doda takoj, čeprav nameravajo jed naslednji dan pogreti. Kot vse enolončnice pa je jota dan po kuhanju običajno še boljša kot pravkar kuhana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.