Naj zadiši po cimetu in jabolkih. Za jesensko vzdušje je popoln jabolčni kolač.
Sestavine:
Za krhko testo:
- 250 g sladkorja
- 250 g masla (v mehkem stanju)
- 750 g moke
- 3 rumenjaki
- 1 strok vanilje (ali vaniljevega sladkorja)
Za jabolčno maso:
- 1,5 kg jabolk
- 1 noževa konica cimeta (mletega)
- 100 g sladkorja (rjavega)
- 1 žlica ruma
Za vaniljev puding:
- 30 g koruznega škroba (ali zavojček vaniljevega pudinga v prahu)
- 50 g sladkorja
- 350 ml mleka
- 1 strok vanilje (ali vaniljevega sladkorja)
Za mrvice:
- 200 g moke (presejane)
- 100 g sladkorja
- 150 g masla (v kockah)
- 1 strok vanilje (ali vaniljevega sladkorja)
Priprava:
- Za jabolčni kolač pripravite krhko testo. Stepite maslo, sladkor in sredico vaniljevega stroka. Nato dodajajte posamezne rumenjake in stepajte naprej. Nastavite najmanjšo hitrost in počasi primešajte presejano moko.
- Za vaniljev puding zavrite mleko, sladkor in sredico vaniljevega stroka, nato previdno umešajte hladno vodo s koruznim škrobom. Ko mleko vre, ga vežite s koruznim škrobom in med stalnim mešanjem kuhajte še od 2 do 3 minute.
- Za jabolčno maso olupite jabolka, jih razčetverite in razkoščičite. Zmešajte s sladkorjem, rumom in cimetom ter dušite v vroči ponvi; medtem večkrat premešajte.
- Za mrvice ročno zgnetite vse sestavine, dokler ne nastanejo grudice.
- Za jabolčni kolač z maslom namastite in pomokajte pekač ter nanj nanesite krhko testo čisto do roba. Na testo najprej nalijte puding in nato jabolčno maso ter jo posujte z mrvicami. Jabolčni kolač dajte v segreto pečico in pecite z ventilacijo 45 minut pri 160 °C.
Nasvet:
Če želite pecivo pripraviti hitreje, lahko vzamete že pripravljen puding. Preizkusili smo recept s karamelnim pudingom in bilo je zelo okusno!
Za jabolčni kolač z rozinami lahko med jabolka pomešate pest rozin.