Znate speči hrustljavo sivnjsko pečenko? Kot prilogo vam priporočamo še v pečici pečen krompir.
Sestavine:
- 1,2-1,5 kg svinjskega trebuha (z lepo kožo, mesar naj vam izlušči meso od kosti ter ločeno zapakira)
- 1 čebula (nasekljana)
- 1 korenček
- 2 rumeni pesi
- 4 stroki česna
- kumina
- sol
- poper
- 100 ml kisa in vode
- 1/4 l juhe
- začimbe (najboljše timijan ali vejice rožmarina)
Priprava:
- Za hrustljavo pečenko meso na obeh straneh posolimo in popramo. Česen stisnemo in ga vtremo v pečenko ter začinimo s kumino. Meso nekaj časa pustimo, najboljše čez noč v hladilniku, da se okusi premešajo.
- Pečico ogrejemo na 220°C. Kisovo vodo in zelenjavno jušno osnovo vlijemo v pekač. Meso položimo v pekač s kožo navzdol in najprej pustimo, da se nekaj časa kuha. Nato vzamemo meso iz pekača, ter po pekaču enakomerno porazdelimo zelenjavo, kosti in začimbe. Svinjski trebuh, s skorjo obrnjeno navzgor, položimo na zelenjavo in zalijemo z juho. Pečenko damo v pečico ter pečemo pri 220°C toliko časa, da se naredi lepa hrustljava skorja. Nato temperaturo znižamo na 140°C. Pečenko vsega skupaj pečemo ca. 2-2,5 ure. Med pečenjem ne pozabimo meso vsakih 10-15 minut preliti s sokom, ki nastaja med pečenjem, da meso ostane sočno.
- S kovinskim nabodalom preverimo, če je meso že pečeno. Če iz mesa ne priteče kri, temveč samo voda, je hrustljava svinjska pečenka gotova.
Nasvet:
Pečeno hrustljavo svinjsko pečenko lahko zavijemo v alu folijo in pustimo počivati približno 10 minut. Tako bo svinjska pečenka še posebej mehka.