Že veste, s čim boste razveselili najdražje za božično večerjo ali kosilo? Eden od predlogov je sočna božična šunka, premazana z medom.
Potrebujete:
- veliko dimljeno šunko v kosu,
- 200 ml nesladkanega naravnega jabolčnega soka,
- 100 ml gorčice,
- 150 g rjavega sladkorja,
- 5 žlic medu.
Priprava:
- Pečico ogrejte na 160 stopinj.
- Šunko postavite v večji pekač in jo prelijte z jabolčnim sokom. Da bi se šunka pekla enakomerno, pekač pokrijte z alu-folijo. Pazite pri robovih – te dobro zaprite.
- Tako pripravljeno šunko počasi pecite od 3,5 do 4 ure.
- Po približno štirih urah pečenja povečajte temperaturo pečice na 190 stopinj, šunko vzemite iz pečice, odstranite alu-folijo in odcedite odvečno tekočino.
- Šunko pripravite na slasten premaz. Z večjim nožem odstranite kožo, na šunki pa naredite zareze v vzorcu diamanta.
- Za premaz v posodici zmešajte gorčico, sladkor in med in z dobljeno mešanico premažite šunko.
- Tako pripravljeno šunko postavite v pečico še za približno 30 minut – šunka je pripravljena takrat, ko vas premami njena lepo zapečena skorjica.