Če imate nekoliko več časa, testenine z najljubšo omako potresite s sirom in drobtinami in jih zapecite v pečici. Pri nas bo danes zadišalo po takšnih s pršutom.
Sestavine:
za maso:
- 3 žlice smetane
- poper
- muškatni orešček
- 200 g pršuta (ali prekajenega mesa)
- 2-3 beljaki
- maslo (drobtine za pekač)
- sir (nariban, za posipanje)
Priprava:
- Za gratinirane metuljčke s pršutom najprej skuhajte metuljčke v slani vodi, nato jih vzemite iz vode, prelijte z mrzlo vodo in odcedite. Maslo penasto premešajte ter dodajte rumenjake, nariban sir, smetano, sol, poper in muškatni orešček. Dobro premešajte.
- Pršut narežite na kocke in skupaj z metuljčki primešajte masi iz masla.
- Beljake solite in stepite v trd sneg. Primešajte masi.
- Pekač za narastke premažite z maslom in posujte z drobtinami. Pečico segrejte na 180–200 stopinj Celzija. Metuljčke s pršutom stresite v pekač in obložite s koščki masla. Pecite 40–50 minut, da se jed obarva zlatorumeno.
- Približno 10–15 minut pred koncem peke jed posujte z naribanim sirom. Postrezite z zeleno ali paradižnikovo solato.