Ogrejte se s krepko fižolovo juho s krompirjem. Za malo razvajanja dodajte žlico ali dve kisle smetane.
Priprava:
- 25 dag suhega belega fižola
- 3 korenčke
- 3 srednje velike krompirje
- 2 šalotki
- 1 strok česna
- koper
- lovorjev list
- kislo smetano
- olivno olje
- sol
- poper
Potrebujete:
- Fižol čez noč namakajte in ga naslednji dan skuhajte (dodajte lovorjev list), a ne čisto do mehkega.
- Korenje ostrgajte in narežite na kolesca. Krompir olupite in narežite na kocke.
- Na malo olivnega olja popražite na kolesca narezano čebulo.
- Dodajte korenje in pražite nekaj minut. Dodajte še krompir, fižol in nasekljan česen ter zalijte z litrom vode (ali pa z vodo, v kateri se je kuhal fižol).
- Začinite s soljo, poprom in koprom.
- Zavrite in na srednjem ognju kuhajte še približno pol ure, oziroma toliko časa, da se krompir, fižol in korenje lepo zmehčajo.
- Odstavite in po želji del kromprija, fižola in korenja pretlačite, da bo juha nekoliko gostejša.
- Vmešajte kislo smetano in postrezite.
- Po želji v juho dodajte gomoljasto ali stebelno zeleno, peteršilj, kolerabico, čili ... Ali pa klobaso, kos rebrc ...
Dober tek!