Magazin > Film & Glasba & TV
21 ogledov

Zvezde bodo vabile s platna

Liff Arhiv CD
22. Liffe. Dovolj velik za ljubitelje festivalskih hitov, premajhen za zvezdniške goste.

Ljubljana. Cankarjev dom se s Kinodvorom, Slovensko kinoteko, Kinom Šiška in Kinom Komuna že ogreva za prihod 22. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala (Liffe), ki se bo s Policistom irskega režiserja Johna Michaela McDonagha začel 9. novembra. Kot je napovedal programski direktor festivala Simon Popek, se bo odprtja udeležil tudi del zasedbe iz filma, tako da lahko pričakujemo vsaj McDonagha in britanskega igralca Iana Cunninghama, medtem ko drugih zvezdnikov po besedah Popka ne bo: "Bitka za goste je vedno neizprosna, ker v istem času poteka veliko festivalov in takih z večjim proračunom. Mi se trudimo po najboljših močeh. Eno leto nam uspe več, drugo manj."

Od starih znancev do festivalskih hitov

Črna komedija Policist, v kateri poleg Dona Cheadla , Brendana Gleesona, Cunninghama in Toma Starka igra tudi Katarina Čas, bo sicer prikazana v sekciji Predpremiere, kjer bo med 18 filmi mogoče videti festivalske hite in stare znance Liffa. Festival tako tudi tokrat ne bo minil brez Pedra Almodóvarja (Koža, v kateri živim), Larsa von Trierja (Melanholija) in Woodyja Allena (Polnoč v Parizu), na ogled bodo najnovejši filmi Françoisa Ozona, bratov Dardenne, Nannija Morettija in Akija Kaurismäkija, prihajata pa tudi Nevarna metoda kanadskega posebneža Davida Cronenberga, ki mu bo letos namenjena še retrospektiva njegovih zgodnjih del, in Pisma sv. Nikolaju – drugi celovečerni film Mitje Okorna, ki je na Liffu leta 2004 debitiral z nizkoproračunsko komedijo Tu pa tam.

 

Dva domača, čeprav bi jih bilo lahko več

"Pisma sv. Nikolaju niso tipičen festivalski, ampak božični film, vendar smo se odločili, da ga predstavimo na Liffu, ker gre za enega od redkih slovenskih avtorjev, ki mu je uspelo prodreti v tujino," je o razlogih za uvrstitev približno 1,5 milijona evrov vredne Okornove komedije povedal Popek, ki je poleg njega v program uvrstil še enega slovenskega režiserja. Debitantski celovečerec Nejca Gazvode Izlet, ki ga je za najboljši film razglasila že žirija filmskih publicistov in kritikov na Festivalu slovenskega filma, bo prikazan v “sekciji prvencev” Perspektive, kot je poudaril Popek, pa bi se na sporedu znašel tudi kakšen drug slovenski film, na primer Kruha in iger Klemna Dvornika, če se režiserji oziroma producenti na Liffe ne bi spomnili, ko je bilo prepozno in je že sestavil program.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.