Magazin > Film & Glasba & TV
21808 ogledov

Znana je zmagovalka 63. Evrovizije

netta
1/25
Dobili smo zmagovalko letošnje Evrovizije! Tekmovanje je sicer zaznamoval tudi vdor na oder.

Na odru arene Altice smo slišali 26 pesemi - v finale se je iz dveh predizborov uvrstilo 20 držav, tudi Slovenija, ki jo je s skladbo Hvala, ne! zastopala Lea Sirk, poleg njih pa so nastopili tudi predstavniki velikih pet - Nemčije, Francije, Italije, Velike Britanije in Španije - ter gostiteljice Portugalske.

Zmagala je pesem Toy iz Izraela pevke Nette. Skupaj je prejela 529 točk. Na drugem mestu je pristala pevka iz Cipra (436 točk), na tretjem pa Avstrija (342 točk), ki je sicer prejela največ točk strokovnih žirij, na tretje mesto pa so Avstrijci zdrsnili, ko so tem točkam prištele še točke televotinga.

Lea Sirk je na oder stopila kot tretja, na koncu je s 64 točkami zasedla 22. mesto. Največ točk, sedem, smo dobili od Čehov. Za nami so ostale Španija, Velika Britanija, Finska in Portugalska.

Točke slovenske žirije je razglasila Maja Keuc. Največ, 12 točk, je naša žirija namenila Švedski, 10 točk pa Avstriji. Največ točk slovenskega televotinga je šlo Srbiji, 10 točk pa Italiji. Naša strokovna žirija je zmagovalni pesmi namenila le eno točko, od naše publike pa niso dobili nič.

Uboga SuRie

surie | Avtor: Profimedia Profimedia

Med nastopom pevke iz Velike Britanije se je zgodil incident. Nekdo je skočil na oder in ji iz rok iztrgal mikrofon. Kaj so naredili z nepridipravom, gledalci niso videli, saj se je kamera obrnila k občinstvu. SuRie je mikrofon čez nekaj sekund dobila nazaj in odpela do konca. Organizatorji so ji dovolili, da nastop ponovi, kar je odklonila, saj je bila na nastop ponosna. Vsiljivca, gre menda za aktivista Dr AC-ja, je policija aretirala.

Bravo Lea!

Lea Sirk je s skladbo Hvala, ne! nastopila v obleki Davida Hojnika s štirimi spremljevalnimi plesalkami - Karin Putrih, Tajdo Kožamelj, Veroniko Škrlj in Anjo Möderndorfer ter spremljevalno vokalistko Karin Zemljič. Točko je tudi nekoliko nadgradila, najbolj je izstopal premor sredi pesmi, poziv občinstvu, da se ji pridružijo pri prepevanju.

Lea Sirk je peta slovenska predstavnica, ki se ji je od leta 2004, ko so na Evroviziji ponovno uvedli sistem predizborov, uspelo uvrstiti med finaliste izbora.

Rezultati predizborov

Iz prvega predizbora se je v finale Evrovizije, ki letos potekala pod motom Vsi na krov!, uspelo uvrstiti predstavnikom Avstrije, Estonije, Cipra, Litve, Izraela, Češke, Bolgarije, Albanije, Finske in Irske.

Iz drugega predizbora pa je na krov evrovizijske barke uspelo poleg slovenske predstavnice skočiti še predstavnikom Srbije, Moldavije, Madžarske, Ukrajine, Švedske, Avstralije, Norveške, Danske in Nizozemske.

 

Komentarjev 4
  • Avatar čavez
    čavez 08:33 13.maj 2018.

    Temu svetu se je res zmešal.

  • Gigiinjo 08:03 13.maj 2018.

    vedel da bo zmagala izraelka. preprosto je to zdaj v modi vse te pravice žensk itd ob katgerem se mi zdi da se dejansko norčujejo iz ženskega spola. da pa se o dvoličnosti in o stupid boyu kot poje v ...prikaži več pesmi ne menimo. naša pesem semi je polek nemčkega izvajalca zdela najboljša. pa ne ker je naša ampak ker smo po moje imeli nekaj dobrega.

  • Avatar Darko Capek
    Darko Capek 07:45 13.maj 2018.

    cviljenje k bi opice poslušal, slabš k živalski vrt