Magazin > Film & Glasba & TV
20 ogledov

Začenja se Festival gejevskega in lezbičnega filma

Letos bo festival na sporedu že triindvajsetič. Žurnal24 main
Festival gejevskega in lezbičnega filma, ki se v Ljubljani začenja 24. novembra, bo tudi letos predstavil filmsko produkcijo, ki v središče postavlja homoseksualno tematiko.

V ospredju že 23. izdaje festivala bodo azijski filmi. Skupaj bo na ogled približno 40 filmov, med njimi 20 igranih in trije dokumentarni celovečerci ter 17 kratkih filmov. Festival bo v ljubljanskem Kinodvoru trajal do prvega decembra, s posameznimi projekcijami pa bo od 29. novembra do drugega decembra segel še v celjski Kino Metropol ter Mladinski in kulturni center Koper.

Začetek tudi slovenski
Dogajanje bosta odprla kratki slovenski dokumentarni film Življenje lezbijk in gejev v Krškem ter tajvansko-kitajska drama Tatu, ki je dobila nagrado teddy za najboljši film na letošnjem Berlinalu. Teddyja podeljujejo filmom s tematiko GLBT.

V prvih dneh festivala bosta svojo produkcijo predstavila tudi gosta letošnjega festivala, švicarska režiserka Samira El-Maawi in francoski režiser Philippe Vallois. Nemški filmski kritik Axel Schock bo imel predavanje in predstavitev odlomkov iz zgodovine lezbičnega in gejevskega filma. El-Maawijeva, Vallois in Schock se bodo 26. novembra pridružili filmski kritičarki Zemiri Alajbegović in moderatorju Igorju Španjolu na okrogli mizi o filmu s tematiko GLBT.

Filmi iz 20 držav
Letošnji filmi prihajajo iz 20 državah: Tajvana, Kitajske, ZDA, Francije, Nemčije, Južne Koreje, Singapurja, Izraela, Filipinov, Švice, Kanade, Velike Britanije, Finske, Hrvaške, Španije, Brazilije, Norveške, Italije, Indije in Slovenije, je zapisalo Društvo Škuc, ki organizira filmsko srečanje v Ljubljani. Selektorji festivala pa so Brane Mozetič, Mojca Rugelj, Igor Španjol in Suzana Tratnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.