Magazin > Film & Glasba & TV
211 ogledov

Vrnitev Videospotnic, Rončela in Aritmije

Nacionalka bo na spored vrnila tudi oddajo, ki bo podobna glasbeni oddaji Videos Žurnal24 main
Glasbene oddaje. Po glasbenem mrku se TV Slovenija in produkciji domačih videospotov obetajo svetlejši časi.

Medtem ko ima hrvaška nacionalna televizija (HTV) dnevno in tedensko oddajo (Hit dana in Ritam tjedna), v katerih predvaja videospote domačih urbanih glasbenih izvajalcev, RTV Slovenija (RTVS) tovrstnih oddaj ne ponuja že kar nekaj časa.

"Trenutno še vedno izvajamo programsko-poslovni načrt, ki je bil sprejet novembra lani. V njem te vrste oddaje niso bile predvidene," pojasnjuje generalni direktor RTVS Marko Filli in dodaja, da jih prihodnje leto načrtujejo.

Po novem bodo štiri
"Koncept ene izmed oddaj bo podoben nekdanjim Videospotnicam, druga oddaja pa bo Aritmija. Format teh oddaj je že znan,"
pravi Filli in dodaja, da predvajanja načrtujejo ob ponedeljkih ali petkih ob 20. uri na 2. programu.

"Prav tako bo v našem regionalnem RTV centru Koper-Capodistria nastajala oddaja o glasbi z Andreo F., ki bo dvojezična. Na male zaslone se bo vrnila tudi oddaja, ki jo bo vodil Brane Rončel," pojasnjuje Filli, ki ocenjuje, da bodo stroški za posamezno oddajo znašali od tri tisoč do osem tisoč evrov, odvisno od formata.

Ozek spekter gledalcev
Po besedah odgovornega urednika razvedrilnega programa RTVS Petra Radovića tovrstne oddaje niso namenjene širokemu spektru gledalcev, a so pomembne.

Kot pravi Radović, spodbujajo ustvarjanje najrazličnejših glasbenih zvrsti, obenem pa informirajo zainteresirano publiko o dogajanju v svetu glasbe. Je pa zanimivo, da je ena od takšnih oddaj, Aritmija, izginila s sporedov prav v času njegovega urednikovanja.

HTV: določeno z zakonom
Na HTV menijo, da tovrstne oddaje spodbujajo produkcijo videospotov.

“Dokaz za to je dejstvo, da je v času, ko nismo imeli toliko glasbenih oddaj, proizvodnja videospotov hitro upadla, saj jih ni bilo mogoče nikjer predvajati,” pravijo na hrvaški nacionalki in dodajajo, da je v skladu z zakonom HTV in izpolnjevanjem naloge nacionalne televizije, da je v programu glasba zastopana v različnih programskih formatih, tudi z videospoti, prek katerih se popularizirajo glasbeni trendi in posredujejo informacije.

Hrvaška televizija ima sicer poleg Hita dana in Ritma tjedna tudi studijsko glasbeno oddajo Garaža z nastopi glasbenikov v živo ter oddajo Glasbeni specijali, ki spremlja tujo glasbeno produkcijo. 

Akrapovi%C4%87 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Miroslav Akrapović, glasbeni urednik
Glede na dejstvo, da nam politika poskuša krojiti vsako poro življenja, je izginotje oddaj za popularno, mainstreamovsko in alternativno glasbo bolj vprašanje za sociologe in zgodovinarje. Moram pa opozoriti, da sem bil povabljen na Infokanal MMC RTV Slovenija, takoj ko so pred štirimi leti “usahnile” tovrstne oddaje. Le en razlog je bil za to. Set liste predvajanja glasbenih videospotov prek Infokanala, ker je ta ostal televizijsko okno v svet, vsaj kar se tiče glasbe. Še danes vsak dan predvaja videospote. Manjkata mu le informativni del in kanček bolj všečne techno vizualne podobe.

Zagori%C4%8Dnik | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Luka Zagoričnik, glasbeni urednik
Če me sprašujete o aktualni slovenski glasbeni produkciji, ki je včasih na RTV imela svoj prostor v oddajah tipa Videospotnice, Sobotna noč, Aritmija, Frekvenca, Roka rocka in še kje, je odgovor znan: da oddaj ni, je sramotno in neodgovorno! Sicer se nekaj tega vrti v nočnem programu prek MMC, ampak to je zanemarljivo in neresno! Vprašanje pa je, koliko je domača produkcija videospotov sploh še aktualna in aktivna. Ob koncu oddaje Videospotnice je bila že v upadu, danes pa se tovrstna produkcija ob relativno manjših stroških, a hkrati občasno s kreativnimi presežki seli na splet (YouTube ...).

Dragan Buli%C4%8D | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Dragan Bulič, 
glasbeni urednik
Včasih ujamem kakšen videospot med polčasom nogometne ali rokometne tekme, res pa je, da tudi Sobotne noči, kjer smo vsak mesec eno soboto namenili koncertu domačega izvajalca, ni več. Žalostno, a resnično!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klemen Dvornik | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Klemen Dvornik, 
režiser
Jasno je, da se načrt dela in razporeditev financ za oddaje na javnem zavodu postavlja na letni ravni in da so večje spremembe, odkar je prišlo do intenzivnega pritiska glasbenikov, nemogoče v kratkem času. Vse skupaj pa ne opravičuje dejstva, da so bile oddaje, kot so Aritmija, Sobotna noč, Izza odra in Videospotnice, sploh ukinjene, saj gre za namerno degradiranje urbane in rock glasbe. Kljub vsemu pa bo po mojih informacijah nacionalna televizija januarja v program vrnila tri glasbene oddaje.

Ven Jemer%C5%A1i%C4%8D | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Ven Jemeršič, 
režiser
Glasbene oddaje so na vseh televizijah ugašale skoraj sočasno. Dejstvo, da je nacionalna televizija nima, pa je največja sramota sploh. V moji mladosti so v prime-time terminih nastopale skupine, kot so Lačni Franz, Pankrti, Buldožer ... Skupine, ki so nosile težo in so bile nacionalni ponos. Odlična Sobotna nočje bila oddaja, na katero smo s prijatelji v domačem okolju čakali kot na poseben dogodek. Danes so se stvari postavile na glavo. Alternative in popa praktično ni več mogoče videti na televiziji, tudi v poznejših nočnih terminih, ki so nekoč gostili oddajo Aritmija. Konec oddaje Videospotnice pa je tako ali tako naznanil tudi nekakšen konec slovenske TV glasbene scene.

Miha Knific | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Miha Knific,
 režiser
Seveda bi RTV Slovenija takšno glasbeno oddajo morala imeti, a verjetno ni interesa, saj imajo gledalci MTV pa tudi na drugih privatnih televizijah se vrtijo večinoma glasbeni videospoti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.