Magazin > Film & Glasba & TV
36 ogledov

Slovenec nagrajen na ruskem festivalu

Olmo Omerzu Arhiv režiserja
Film slovenskega režiserja Olma Omerzuja Mlada noč je dobil nagrado za najboljšo režijo na filmskem festivalu Voices.

Olmo Omerzu | Avtor: Arhiv režiserja Arhiv režiserja
Film slovenskega režiserja Olma Omerzuja (na fotografiji) Mlada noč (Příliš mladá noc), ki je bil premierno prikazan na letošnjem berlinskem festivalu Berlinale in imel ameriško premiero na Los Angeles Film Festivalu, je v torek, 10. 7., dobil nagrado za najboljšo režijo na filmskem festivalu Voices v ruskem mestu Vologda. Film si bomo v Sloveniji lahko prvič ogledali novembra na festivalu Liffe, temu pa sledi distribucija v kinematografih. Film Mlada noč je bil maja že nagrajen na festivalu Neisse v Nemčiji, kjer je prejel glavno nagrado. Nagrada za najboljšo režijo na festivalu Voices je tako druga nagrada za tega mladega ustvarjalca.

Omerzuju je nagrado podelil francoski režiser Stephan Brizze. Poleg Brizzeja so bili člani žirije še ruski režiser Alexander Proshkin (predsednik žirije), francoska igralka in producentka Julie Gayet, nemški režiser Hans Weigartner, poljski direktor fotografije Grzegorz Kedzierski in bolgarski režiser Georgi Stoyanov. Filmski festival Voices je postal svojevrsten prostor, kjer se lahko priznani filmski ustvarjalci srečajo z mladimi režiserji. Vsako leto se festivala udeleži veliko gostov iz tujine. Letos je bila pozornost usmerjena na nemško kinematografijo. 

Film Mlada noč, ki govori o dveh dvanajstletnih fantih, ki se dan po novem letu po naključju znajdeta na zabavi v svetu odraslih, kjer doživita svoje prvo srečanje z ljubeznijo in seksualnostjo, nadaljuje uspešno pot po svetovnih festivalih. Film bo med drugim julija prikazan na festivalu Guanajuto IFF v Mehiki, avgusta na festivalu v Montrealu, oktobra na festivalu Ghent v Belgiji … 

Film, ki je bil distribuiran v čeških in slovaških kinematografih, bo prav tako prihaja v kinematografe po Nemčiji, Avstriji, Švici in Sloveniji. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.