Magazin > Film & Glasba & TV
15 ogledov

S podeželja v gostilno

Bine Volčič Mediaspeed.net
Medtem ko se presenečenja komercialke rada skrivajo v velikih rečeh, se dobra na nacionalki še najpogosteje v tako majhnih, da jih komaj opazimo.

Tina Bernik | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Čeprav bi bilo na tem mestu morda treba obširneje pojasniti izbiro šova Gostilna išče šefa za najboljšo televizijsko oddajo tega leta, o njeni uspešnosti po svoje dovolj povedo že v več državah prodana licenca, profesionalnost, s katero so se poptevejevci lotili projekta, in dejstvo, da je oddaja (predvsem v svoji drugi polovici) resničnostni šov prvič povzdignila nad banalnosti in poneumljanja, kakršnih smo bili v slovenskih produkcijah vajeni doslej. Kdor meni, da je oddajo treba podcenjevati samo zato, ker je resničnostna, čeprav bi bila lahko tudi delno dokumentarna, ali zato, ker ima, bog ne daj, visoko gledanost, pa se z našo izbiro ne bo strinjal niti ob nešteto argumentih.

Če je bilo presenečenje leta, kar se tiče komercialke, Gostilna išče šefa, pa je presenečenje nacionalne televizije poleg solidne popoldanske Dobre ure in iskrivega dokumentarca Drage moje tovarišice kuharice prav gotovo Village Folk – Ljudje podeželja. V barviti dokumentarni seriji je avtorica Barbara Zrimšek ob pomoči druge violine, soavtorice Mojce Mavec, ki je žaromete pred kamerami tokrat za spremembo prepustila kolegici, na poljuden način predstavljala zgodbe evropskih kmetov oziroma ljudi, ki pridelujejo hrano, ter objemala krave, nabirala sadje in sadila rožice. Bilo jih je 25 po dobrih deset minut, čeprav bi jih lahko bilo tudi več in bi trajale dlje, a vseeno dovolj in dovolj na dolgo, da je bilo že po prvem delu jasno, da je nekomu reči kmet lahko samo pohvala, ne pa žalitev, in da se velika presenečenja nacionalke skrivajo prav v majhnih stvareh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.