Magazin > Film & Glasba & TV
1200 ogledov

Poslovil se je pevec ene najuspešnejših skupin vseh časov

Paul Di’Anno Profimedia
Umrl je Paul Di'Anno, nekdanji pevec skupine Iron Maiden.

Poslovil se je nekdanji pevec skupine Iron Maiden Paul Di'Anno. Njegovo pravo ime je bilo Paul Andrews, dočakal pa je le 66 let.

V imenu družine je žalostno vest potrdila njegova glasbena založba Conquest Music. Glasbenik je umrl doma v Salisburyju v Angliji. Vzrok smrti ni znan, v izjavi za javnost pa so razkrili, da je imel Di'Anno v zadnjih letih resne zdravstvene težave.

Leta 2015 je dobil sepso in od takrat je bil njegov imunski sistem oslabljen. Po operaciji kolena leta 2022 je pevec pristal na invalidskem vozičku, a je kljub temu še vedno nastopal. Od leta 2023 je v invalidskem vozičku nastopil na več kot 100 koncertov, piše njegova založba.

Leta 1978 je Di'Anno postal član skupine Iron Maiden, tri leta pozneje, kmalu po izidu albuma Killers, pa so ga vrgli iz skupine, ker naj bi jemal droge. Nasledil ga je Bruce Dickinson. Leta 1982 je Britancem uspel mednarodni preboj, in sicer z albumom "The Number Of The Beast".

V pogovoru za revijo Metal Hammer pred dvema letoma je Paul Di'Anno dejal, da na nekdanje kolege ni jezen. Priznal je: "Želim si, da bi takrat več prispeval. (...) Na koncu Maidenu nisem mogel več dati 100 odstotkov in to ni bilo pošteno do skupine, oboževalcev ali mene."

Kljub temu se je vedno rad spominjal na čase z Iron Maiden. "Kasneje sem srečal Metallico, Pantero in Sepulturo, ki so mi rekli, da so jih ti albumi pripeljali do glasbe. To me je naredilo neverjetno ponosnega.”

Pevec je imel zavidljivo kariero. Igral je v skupinah, kot so Battlezone, Killers in Gogmagog, uspešen pa je bil tudi kot solo umetnik. Ravno prejšnji mesec je Paul Di'Anno izdal svoj novi album "The Book of the Beast".

Komentarjev 4
  • Avatar Zoran
    StarMačk 11:59 22.oktober 2024.

    Bil na 1. in 4. koncertu od petih, ki so jih Iron Maideni igrali pri nas, avgusta 1994 v hali Tivoli, junija 2007 pa na Plečnikovem stadionu in na obeh je bil pevec Bruce Dickinson. Ta je vmes za nekaj ...prikaži več let skupino zapustil, zame pa je najboljši vokalist kar so jih imeli. Prvi koncert l.1994 je bil 2 leti po izidu albuma "Fear of the Dark" iz katerega pa so na koncertih igrali le dva komada, "Afraid to Shoot Strangers" in "Fear of the Dark", ki je meda bil celo nominiran za nagrado Grammy...

  • Avatar Metod Kvargl
    metod7 10:14 22.oktober 2024.

    Toti tzv. glasbveniki po mojem delajo dan in noč, da še k frizerju nimajo časa iti...