Magazin > Film & Glasba & TV
33 ogledov

Pokukajte v mikrokozmos

Gyula Varnai Center in Galerija P74
V Centru in Galeriji P74 bo do 8. novembra 2011 na ogled razstava madžarskega umetnika Gyule Várnai, Odprtje razstave z naslovom Mikrokozmos bo nocoj ob 20. uri.

Gyula Várnai je eden najpomembnejših avtorjev madžarske sodobne umetniške scene.
Njegov najkarakterističnejši medij izražanja je instalacija, deluje pa tudi v mediju risbe, skulpture, fotografije, videa, kolaža, tiska idr. Kariero je pričel v zgodnjih devetdesetih dvajsetega stoletja kot eden od pionirjev neokonceptualne umetnosti na Madžarskem. Že v svojih začetkih je uporabljal vsakdanje objekte in materijale s katerimi je gradil preproste a hkrati poetične in filozofsko usmerjena dela.

Razstava Mikrokozmos pokriva dvajset let raznolikega in hkrati konsekventnega umetniškega delovanja. Izbor del je potekal okoli zanimive teme, h kateri se avtor vrača vedno znova: t.j. človeškemu spoznanju. Naslov Mikrokozmos odraža vpogled v njegovo neposredno okolico kot vizualno in prostorsko formo, ki jo predstavlja kot univerzalno idejo. V teh delih poudarek usmerja na metafizične aspekte eksistence, ki se nanašajo na številne zakone naravne znanosti, s posebnim poudarkom na matematiki, fiziki in astronomiji.

V svojih transformacijah vsakdanje izkušnje v metafizično Várnai ohranja humor in sorodnost s stoičnimi filozofi. Izbrana intermedijska dela in instalacije zahtevajo mentalno aktivnega gledalca, ki kognitivno soustvarja situacijo.

Cena vstopnice ni znana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.