Magazin > Film & Glasba & TV
28 ogledov

Ne tako super skupine

Slash EPA
Superskupine. Bolj in manj posrečene vsezvezdniške glasbene zasedbe. Med prvimi vodi Slash s kar dvema: Velvet Revolver in Slash's Snakepit.

Za prvo uradno superskupino velja progresivni rock trio Cream (Jack Bruce, Eric Clapton, Ginger Baker), ki je nastal leta 1966. Izraz, ki prihaja iz naslova albuma Super Session, pri katerem so sodelovali Al Kooper, Mike Bloomfield in Stephen Stills, označuje pa glasbeno skupino, sestavljeno iz že uveljavljenih slavnih glasbenikov, je uveljavil takratni urednik revije Rolling Stone Jann Wenner tri leta pozneje.

Lahko bi bili Gunsi, a niso

Glasbena revija NME je izbrala nekaj najbolj ponesrečenih. Med temi sta kar dve nekdanjega kitarista Guns N' Roses Slasha, ki je nedavno napolnil Halo Tivoli. Prva je Velvet Revolver, ki je pred leti nastopila v Križankah in je veljala za skupino, ki bi "lahko bila Gunsi, a pač ni". Sestavljali so jo pevec Stone Temple Pilots Scott Weiland, ki je svoje težave s heroinom rad nosil s sabo na oder, in četica nekdanjih članov Gunsov: Slash, Duff McKagan in Matt Sorum. Po mnenju NME je šlo za "mešanico popa in grunga, ki ni koristila nikomur". Nič prizanesljivejši niso bili do njegove druge superskupine – Slash's Snakepit, v kateri so sodelovali še Matt Sorum in Gilby Clarke (oba Ex-GN'R) ter člana Alice In Chains (Mike Inez) in Jellyfish (Eric Dover). Označili so jo za "pit" oziroma dno.

Imamo jih tudi v Sloveniji

Na seznam ne tako super skupin se je med drugimi uvrstila še Bad Company, ki so jo sestavljali člani King Crimson, Free in Mott The Hoople, Chickenfoot (Sammy Hagar, Michael Anthony, Chad Smith, Joe Satriani) in The Power Station (člani Duran Duran in Chic ter Robert Palmer), ki so se jim pri NME zahvalili, da so nam namenili samo eno pesem – priredbo skupine T-Rex Get It on leta 1985. Med vidnejše superskupine spadajo še Blind Faith (Eric Clapton, Ginger Baker, Steve Winwood, Ric Grech), Emerson, Lake & Palmer (Keith Emerson, Greg Lake, Carl Palmer), Asia (John Wetton, Steve Howe, Carl Palmer, Geoff Downes), Traveling Wilburys (George Harrison, Bob Dylan, Tom Petty, Jeff Lynne, Roy Orbison) in Me First and the Gimme Gimmes (Spike Slawson, Mike Burkett, Chris Shiflett, Joey Cape, Dave Raun). Med superskupine, ki so se v zadnjem času pojavile na domači sceni, pa lahko štejemo tudi Werefox in Ewok.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.