Magazin > Film & Glasba & TV
12417 ogledov

Na Evroviziji zmagala Švica, to mesto pa je zasedla Raiven!

Nemo Evrovizija Profimedia
Odločitev je padla.

Zmagovalka 68. tekmovanja za pesem Evrovizije, ki je potekalo v švedskem Malmöju, je Švica. Nebinarni raper Nemo je s skladbo The Code (Koda) pripel evrovizijsko zmago. Zbral je 591 točk. Na drugem mestu je pristala Hrvaška, na tretjem pa Ukrajina.

Na tretje mesto sta se s 453 točkami uvrstili ukrajinski predstavnici, raperka Alyona Alyona in pevka Jerry Heil s skladbo Teresa & Maria. Gledalci in poslušalci, ki so letos lahko glasovali po telefonu ali spletu že od začetka letošnjih evrovizijskih nastopov, so sicer največ točk, 337, namenili hrvaškemu predstavniku. Od strokovnih žirij je Baby Lasagna prejel 210 točk.

Švicarski predstavnik Nemo je največ točk prejel pri glasovanju strokovnih žirij iz 37 držav. Skupno je prejel 365 glasov. Po koncu glasovanja in preden je ponovno na evrovizijskem odru v skladu s tradicijo še enkrat zapel svojo skladbo, se je vidno ganjen zahvalil za zmago.

Slovenska predstavnica Raiven je s pesmijo Veronika od strokovnih žirij prejela skupno 15 točk, od gledalcev in poslušalcev pa 12. Na koncu je to zadostovalo za 23. mesto. 

Slovenija je največ točk namenila Franciji.

Zmagovalca je določilo glasovanje strokovnih žirij in glasovanje gledalcev, ki se je začelo že po nastopu prve skladbe. Točke glasovanja slovenske žirije je v Malmö sporočila Lorella Flego.

Najprej je bilo mišljeno drugače ...

Predstaviti bi se moralo 26 umetnikov; po deset iz dveh polfinalnih večerov ter predstavniki evrovizijske velike peterice (Italija, Nemčija, Francija, Velika Britanija, Španija) in države gostiteljice Švedske, ki imajo že vnaprej zagotovljeno mesto v finalu. Na koncu smo videli le 25 nastopajočih. Predstavnika Nizozemske so namreč diskvalificirali

Letošnja Evrovizija je bila drugačna. Festival so spremljali propalestinski in proizraelski protesti. Razlog je aktualna vojna v Gazi, ki jo je sprožil teroristični napad palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael in je doslej zahtevala več kot 30.000 mrtvih, večino na palestinski strani. Mnogi so bili mnenja, da bi morali organizatorji Eurosonga Izrael izključiti iz tekmovanja, tako kot so zaradi vojne v Ukrajini kaznovali Rusijo. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 33
  • becar 09:39 12.maj 2024.

    To kar se je zgodilo z Evrosongom, to se je zgodilo z Evropsko unijo. Dekadenca in propad.

  • sandi76 09:27 12.maj 2024.

    Freak show je končan, naši so tam, kjer pašejo, upam, da se naslednje leto ne bomo več prijavljali na to ladjo norcev, ki nima več nobene zveze z glasbo !

  • vzev 08:54 12.maj 2024.

    Bi mi bilo vseeno za tole gej parado. Toda da pa moramo to financirati vsi, samo zato ker imamo doma elektriko je pa sramota. Naj to prevzame kakšna druga televizijska postaja, RTV pa naj denar porabi za kaj drugega.