Magazin > Film & Glasba & TV
14757 ogledov

Milijonar: S tem trikom Planet TV poskrbi, da tekmovalci ne morejo goljufati

milijonar, jure godler Planet TV
V Nemčiji je pred nekaj dnevi med kvizom Milijonar prišlo do neljubega dogodka. Tako bi se s tako situacijo soočili na Planet TV.

Günther Jauch, voditelj nemške različice kviza Milijonar, je pred kratkim prekinil oddajo, ker se je iz publike, potem ko je kandidatka izbrala odgovor, zaslišal "ne". Jauch je razložil, da gledalci v studiu kandidatu na stolu ne smejo dajati nobenih namigov, zato je prepovedano tudi zmajevanje z glavo. Nemci po besedah voditelja prav tako preverijo, ali imajo tekmovalci v ušesu kakšno napravo, prek katere bi lahko prejemali pomoč. Kako pa je pri nas? Ali tudi Planet TV pregleda tekmovalce, preden sedejo na stol?

Preverite, ali ima tekmovalec pri sebi kakšno napravo, ki bi mu bila lahko v pomoč?
Planet TV se drži vseh pravil, ki jih narekuje format oddaje Milijonar in katerih temelj je poštena igra. Tudi zato produkcijska ekipa tekmovalcem pred nastopom v oddaji razloži pravila igre in jih opozori, da je uporaba pripomočkov, ki bi jim pomagali pri odgovarjanju na vprašanja, nedovoljena, ter jim pojasni, kakšne so posledice, če se pravila kviza kršijo.

Kaj bi se zgodilo, če bi tako kot v Nemčiji nekdo iz publike kandidatu namignil, da odgovor ni pravilen? 
Tekmovalec v studio lahko pripelje samo eno osebo, ki jo pozna od prej (partner/prijatelj/družinski član ... ). Med igro je ta oseba v studiu posedena tako, da s tekmovalcem nima očesnega stika, zato tekmovalec od nje ne more dobivati namigov. Ostali gledalci v občinstvu načeloma niso v osebnem odnosu s tekmovalci, so pa vseeno pred snemanjem posebej opozorjeni, da ne smejo izražati znakov odobravanja ali neodobravanja med vprašanji oz. ko tekmovalec izbira svoj odgovor. Pomemben faktor je tudi osvetlitev v studiu med igro, zaradi katere tekmovalec ne vidi obrazov ljudi v občinstvu in zato ne more spremljati njihovih odzivov.

Nemci bi, če bi kandidatu pomagala oseba, ki je z njo prišla v studio – se pravi znanec - kandidata diskvalificirala. V katerem primeru bi vi nekoga, ki je na stolu, diskvalificirali?
V primeru očitnega kršenja pravil, ki so tekmovalcem predhodno pojasnjena, bi bila možna tudi diskvalifikacija tekmovalca. Če pa gre za situacijo, na katero tekmovalec nima neposrednega vpliva, ali v primeru tehničnih težav oziroma če je igra prekinjena iz drugih objektivnih razlogov, vedno obstaja tudi možnost zamenjave vprašanja.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.