Magazin > Film & Glasba & TV
52 ogledov

Klistiranje na odru in za njim

Oliver Frljić Anže Petkovšek
Dve predstavi v eni. Komedija iz družinskega vsakdanjika in drama iz gledališkega.

Po uspešni in tudi v tujini izjemno dobro sprejeti predstavi Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! v Slovensko mladinsko gledališče (SMG) naslednji torek prihaja nova predstava v režiji Oliverja Frljića. Hrvaški režiser, ki se gledaliških projektov vedno loteva v svojevrstnem, največkrat tudi kontroverznem slogu, ostaja zvest samemu sebi, igralce pa znova postavlja v položaj, v katerem preizkušajo svoje meje.

Temelj za predstavo tokrat predstavlja komična družinska drama Klistirajmo Srčka! Georgesa Feydeauja, ki po Frljićevi dekonstrukciji farsa ostaja le napol. "V polovici besedila nastopata samo dva lika, zato sem se, namesto da drugi igralci čakajo svoj izhod na sceno, odločil, da znotraj te predstave naredim dve. Ena je Klistirajmo Srčka!, ki se dogaja na odru, druga pa ta, ki se dogaja za kulisami," je predstavo v predstavi opisal Frljić, direktorica SMG Uršula Cetinski pa je pojasnila, da bo 110 gledalcev ob istem času sedelo v dvorani, kjer bodo gledali Klistirajmo Srčka!, 55 gledalcev pa bo na tribuni v zaodrju spremljalo predstavo o igralcih, ki čakajo na svoj izhod na oder.

Spredaj farsa, zadaj drama

"Smiselno si bo ogledati obe predstavi, da se bo videlo, kako vstopata v dialog Feydeaujevo seciranje banalnega vsakdanjika, ki je izrazito komično, groteskno in farsično, in seciranje vsakdanjika v letu 2012," meni dramaturg predstave Tomaž Toporišič, ki mu je sodelovanje s Frljićem vedno zanimivo. Zanimivo, zlasti pa naporno bo tudi za igralce, saj nimajo nobene dramske predloge, izhajati pa morajo iz svojih realnih odnosov, ki niso vedno rožnati, in iz svoje intime, ki jo morajo deliti z gledalci.

"Tako kot se bodo spreminjali odnosi med igralci, se bo spreminjala tudi ta predstava," o predstavi, ki se bo dogajala v zaodrju, pravi režiser Oliver Frljić.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.