Magazin > Film & Glasba & TV
33 ogledov

Izlet z generacijo 80. let

Nejc Gazvoda,  Izlet Žurnal24 main
V kino prihaja Izlet Nejca Gazvode, ki z njim predstavlja svojo generacijo.

Prihodnjo sredo v Kino Komuna premierno prihaja film Nejca Gazvode Izlet, s katerim je režiser in pisatelj požel priznanja tako doma kot na tujem, glede na prve odzive pa se mu obeta tudi dober sprejem pri gledalcih. "Gre za potrditev tega, da smo šli v pravo smer," pozitivne odzive komentira Gazvoda, ki meni, da publiko nagovarjata predvsem iskrenost in norost, ki so ju vložili v film, ter da se nihče ni počutil opeharjenega, saj jim je dal to, kar jim je obljubil. "Film je pogled na občutek izgubljenosti in nemoči generacije, ki ima cilj, vendar so nam določena vrata zaprta zaradi situacije v svetu, hkrati pa je to izrazito intimna zgodba o prijateljstvu na koncu mladosti," svoj celovečerni prvenec, ki govori o njegovi generaciji, torej generaciji iz 80. let, opisuje Gazvoda, ki je film, kot pravi, gledal več kot stokrat. "Videl sem ga predvsem z neskončnimi ponavljanji v tonski montaži, v obdelavi slike in potem na mnogih testnih projekcijah," pojasnjuje in dodaja: "Pri stvareh grem vedno do konca, dokler pač nisem zadovoljen, odneham pa na neki način nikoli ne, saj film v glavi 
nenehno popravljam."

Poznanstvo je olajševalna okoliščina

Režiser filma in igralci Nina Rakovec, Jure Henigman in Luka Cimprič se poznajo že iz časov študija na akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Da je to olajševalna okoliščina, se strinjajo vsi. "Drug z drugim smo zelo sproščeni tako v zasebnem življenju kot pred kamero, kar je seveda plus; noben problem pa ne bi bil tudi, če bi bil z menoj popolnoma tuj soigralec in bi bila med nama energija," pojasnjuje Rakovčeva. Enako meni Cimprič: "Ni bilo teh odnosov režiser – igralec oziroma ni bilo sektorsko ločeno, ampak smo bili vsi sošolci z akademije. Tudi prijatelji lahko sicer naredijo slab film, ampak v tem primeru se je vse lepo izšlo. Scenarij smo delali dve leti in smo bili zelo pripravljeni, tako da smo vse skupaj posneli v 14 dneh."

Aleš Pavlin, producent filma, sicer ni bil Nejčev sošolec, vendar pa je v delu z njim užival. "Generacijsko sva zelo različna, a mi je kot predstavniku starejše generacije pristop mlajših zelo zanimiv," pravi Pavlin in za konec tudi sam stavi na iskrenost filma in na to, da bo rezultat tudi pri gledalcih takšen, kakršen je pri kritikih in na festivalih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.