Magazin > Film & Glasba & TV
31 ogledov

Aplavz Newyorčanov za Petelinji zajtrk

Nad Petelinjim zajtrkom so navdušeni tudi Američani. Žurnal24 main
V okviru retrospektive slovenskega filma so v newyorškem Lincoln Centru prikazali film Petelinji zajtrk Marka Naberšnika, ki ga je občinstvo nagradilo z aplavzom.

Premierno predstavo si je ogledalo okrog 100 gledalcev, med njimi celo večina Američanov, kar je precejšen uspeh. Med udeleženci je bil tudi poznavalec in ljubitelj slovenskega filma Joseph Valencic iz Clevelanda.

Po koncu predstave je režiser Marko Naberšnik odgovarjal na vprašanja občinstva, ki je bilo najbolj začudeno nad dejstvom, da se je v Sloveniji leta 1998 veliko kadilo. Gledalci iz Vzhodne Evrope so navdušeno ugotavljali, da je življenje na vzhodu Slovenije podobno življenju v njihovih domovinah. Slovenski konzulat je po filmu priredil še sprejem za gledalce.

Predstavitev slovenskega filma iz časa po drugi svetovni vojni do danes, ki ima naslov Slovenski film na križišču, je pripravil ameriški filmar Richard Pena. V njegov izbor so prišli še filmi Vesna Františka Čapa (1953), Ples v dežju Boštjana Hladnika (1961), Dolina miru Franceta Štiglica (1956), Na papirnatih avionih Matjaža Klopčiča (1967) in Splav meduze Karpa Godine (1980). Iz filmske produkcije samostojne Slovenije pa je izbral filme Ko zaprem oči Francija Slaka (1993), Outsider Andreja Košaka (1997), V leru Janeza Burgerja (1999), Sladke sanje Saša Podgorška (2001), Varuh meje Maje Weiss (2002), Pod njenim oknom Metoda Pevca (2003) in Rezervni deli Damjana Kozoleta (2003).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.