Če imate radi pikantne jedi na žlico, poskusite čili z govedino. In nikar se ne prestrašite recepta - res je, da je jed sestavljena iz veliko sestavin, a je priprava kljub temu enostavna.
Sestavine:
- 1 kg govejega mesa
- 5 jedilnih žlic olivnega olja
- 4 čebule
- 3 paprike
- 2 stroka čilija (ali majhni posušeni stroki čilija)
- 2 čajni žlički kumine
- 1 ščepec paprike (sladke)
- 1 ščepec timijana (suhega)
- 1 ščepec origana (suhega)
- 12 paradižnikov (srednje velikih, blanširanih in narezanih na koščke (ali 2 pločevinki))
- 2 stroka česna
- 1 ščepec sladkorja
- 3 čajne žličke zeliščnega kisa
- 1 ščepec soli
- 1 ščepec popra
- 150 g rdečega fižola (iz pločevinke)
- 150 g koruze (iz pločevinke)
- 1 jedilna žlica čilijeve paste
Priprava:
- Za čili z govedino blanširamo paradižnike in jih narežemo na koščke. Čebulo in česen olupimo in nasekljamo. Papriki in strokom čilija odstranimo semena in jih narežemo na koščke.
- Goveje meso narežemo na grižljajčke.
- Na ogenj pristavimo veliko posodo z olivnim oljem in na njem popražimo govedino. Nato mesu dodamo čebulo in nadaljujemo s praženjem.
- Primešamo papriko, stroke čilija in začimbe ter popramo in solimo. Dodamo paradižnike in polovico česna. Vmešamo sladkor in kis in začinimo s soljo in poprom po okusu.
- Čili kuhamo s pokrito pokrovko na majhnem ognju pribl. eno uro. Vmes nekajkrat premešamo.
- Pribl. 30 min pred koncem kuhanja dodamo precejen fižol, koruzo in preostali česen. Kuhamo v odprti posodi, da se čili malo zgosti.
- Preden postrežemo še začinimo po okusu. Kdor ima rad pekoče, lahko doda malo čilijeve paste ali nekaj koščkov čilija.