Sestavine:
- 600 g kozic
- 200 g bulgurja
- ca. 1 l zelenjavne juhe
- 1 paprika (rdeča ali zelena)
- 2-3 čebule
- 1 jedilna žlica kristalnega sladkorja
- sol
- čilijevo olje (ali čili v prahu)
- limonin sok
- olje (za praženje)
- nasekljana meta (za garniranje)
Priprava:
Za bulgur s kozicami pripravimo najprej čebulno omako. Čebulo olupimo, jo na drobno narežemo in jo na približno 3 jedilnih žlicah olja zelo počasi pražimo, da se zmehča.
Potresemo s sladkorjem in čebulo karameliziramo. Krepko posolimo in zalijemo s ca. 300 ml zelenjavne juhe (dlje kot kuhamo omako, več juhe lahko dodamo in močnejši je okus omake). Pustimo, da omaka zavre in jo po želji spasiramo ali zmiksamo. Začinimo z nekaj čilijevega olja ali čilija v prahu. Omaka naj ostane topla.
Papriki medtem odstranimo semena, jo narežemo na kockice in prepražimo na olju. Dodamo bulgur, zalijemo s ca. 500 ml juhe in kuhamo tako dolgo, da vpije bulgur vso juho. Medtem večkrat pomešamo. Začinimo.
Tik preden je bulgur kuhan, očistimo kozice, jih pokapamo z limoninim sokom in posolimo. V ponvi segrejemo olje in kozice na hitro, ca. 2 minuti dolgo, pražimo, da so na pol kuhane. Dodamo jih h kuhanemu bulgurju, pokrijemo s pokrovom in pustimo še malo stati.
Preden postrežemo, pokapamo čez bulgur s kozicami še čebulno omako in potresemo z nasekljano meto.
za več jedi s kozicami kliknite tukaj!