Magazin
135 ogledov

Blitvini zvitki

blitvini zvitki Blanka Kefer
Blitvini zvitki z bulgurjem so okusna in zdrava vegetarijanska jed, seveda pa jih lahko popestrite tudi z mesnimi dodatki.

Sestavine:

  • 8 velikih blitvinih listov (če so listi zelo tanki, uporabimo dva, torej potrebujemo 16 listov )
  • 100 g bulgurja
  • ca. 200 ml zelenjavne juhe (bistre, za namakanje)
  • 1 šop korenovk (brez listov)
  • 100 g gavde (ali drugega sira)
  • 1 jajce
  • 3 mlade čebule
  • 2 jedilni žlici peteršilja (nasekljanega)
  • 1 kanček belega vina
  • zelenjavna juha (za omako)
  • sladka smetana (po želji)
  • limonin sok
  • sol
  • poper
  • maslo
  • olje

Priprava:

  • Za blitvine zvitke z bulgurjem v posodo nasujemo bulgur, ga prelijemo z vrelo juho in pustimo stati 15-30 minut, da nabrekne.
  • Očiščeno zelenjavo skuhamo v slani vodi do mehkega in spiriramo.
  • Na drobno nasekljamo mlado čebulo in jo nekoliko prepražimo na maslu, da je še svetle barve. Dodamo peteršilj, na kratko prepražimo in vzamemo s štedilnika. Bulgur nato po potrebi še odcedimo. Umešamo čebulno maso, jajce in zelenjavni pire. Sir narežemo na kocke ali ga naribamo in ga dodamo zraven. Posolimo, popopramo in začinimo z limoninim sokom.
  • Blitvine liste na hitro poparimo v slani vodi, jih odcedimo, splaknemo s hladno vodo in jih pustimo na kuhinjskem papirju, da se odcedijo.
  • Po potrebi zarežemo v rebra blitvinih listov, da ležijo listi vodoravno. Nato nanesemo bulgurjevo maso, liste ob straneh prepognemo in jih zvijemo v rolice. Zvitke stisnemo skupaj ali jih zvežemo s sukancem. V ponvi segrejemo olje in zvitke na vseh straneh popečemo. Dolijemo nekoliko zelenjavne juhe, pokrijemo in jih še počasi kuhamo 20-30 minut (lahko tudi v pečici).
  • Gotove blitvine zvitke z bulgurjem vzamemo iz ponve in jih ohranimo tople. Preostanek tekočine, v katerem so se pekli zvitki, zalijemo s kančkom belega vina in zavremo, zalijemo z nekoliko zelenjavne juhe in po okusu dodamo krepek brizg sladke smetane ter zavremo.
  • Blitvine zvitke z bulgurjem začinimo in jih postrežemo s pripravljeno omako.

Nasvet:

Blitvine liste lahko, preden jih napolnimo, obložimo z rezino surove šunke, če ni potrebno, da so blitvini zvitki z bulgurjem vegetarijanski.

za več jedi iz blitve kliknite tukaj!

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.