Magazin > Bizarno
31 ogledov

Blondinke poneumljajo moške

Žurnal24 main
Kadar moški govorijo s svetlolaskami, se njihova umska sposobnost zmanjša, so ugotovili znanstveniki.

Stereotipi o blondinkah so nastali leta 1952. © iStockphoto

 
Strokovnjaki so ugotovili, da se moškim, ko se pogovarjajo s svetlolaskami, zniža inteligenčni količnik. Za ta pojav so krivi sami, saj naj bi se "bimbo efekt" pojavil zato, ker moški menijo, da se, kadar so z blondinkami, pogovarjajo z neumnim človekom.

Za ugotovitve krivi stereotipi
Raziskovalci so k sodelovanju povabili več moških, ki so jim za začetek pred nos pomolili teste iz splošnega znanja. Po opravljeni preizkušnji so jim pokazali fotografije svetlolask, nato pa so morali predstavniki močnejšega spola spet sesti za mizo in reševati nov preizkus znanja. Strokovnjaki so po pregledu rezultatov ugotovili, da so se moški pri drugem testu odrezali veliko slabše kot pri prvem.

Analize so pokazale, da jih pogled na svetlolaske ni zmedel, ampak so se njihove umske sposobnosti zmanjšale zaradi družbenega stereotipa, da so blondinke neumne. "To dokazuje, da se ljudje obnašamo tako, kot nam velevajo stereotipi. V tem primeru se je pokazalo, da imajo blondinke moč poneumljanja ljudi," je izjavil Thierry Meyer , avtor študije in profesor psihologije na univerzi v Parizu.

Na udaru zlasti blondinke
To, da ljudje delujemo v skladu s stereotipi, sicer ni nič novega, že starejše študije so pokazale, da mlajši v družbi starejših govorijo počasneje in glasneje.

Stereotipi obstajajo o skorajda vsaki družbeni skupini, najbolj pa so zagotovo na udaru svetlolaske. Imidž zmedene blondinke je nastal leta 1952, ko je Anita Loos izdala knjigo Gentlemen Prefer Blondes (Moški imajo rajši blondinke). Ta sloves pa so igralke, kot so Marilyn Monroe , Suzanne Somers in Goldie Hawn s svojimi vlogami uspešno popularizirale. Veliko so k imidžu neumne svetlolaske s svojim življenjskim slogom pripomogle tudi zvezdnice današnjega časa. Omenimo naj le Paris Hilton , Jessico Simpson in Britney Spears .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.