December je čas, ko veliko pečemo. Zatekamo se tako k preverjenim receptom kot tudi preizkušamo čisto nove. Pri slednjih se nam včasih lahko kaj ponesreči. Pri Eating Well priporočajo, da pri novih receptih preverite, ali je avtor recepta profesionalni razvijalec receptov in ali je recept iz zaupanja vrednega vira. Če ste se držali recepta, pa se vaše pecivo še vedno ne izide tako, kot ste si zamislili, najbrž delate eno od spodnjih napak.
1. Zanašanje na čas peke namesto na izgled
"Ko pišemo recept, vedno vključimo tako čas pečenja kot tudi vizualni kazalnik, da boste vedeli, kako ugotoviti, kdaj je vaša hrana pripravljena. Pri tem boste opazili, da je vizualni kazalnik na prvem mestu," pravijo. V recepte tako napišejo na primer: "Torto pecite, dokler ob robovih rahlo ne porjavi in dokler zobotrebec, ki ga zapičite v sredino, ni čist, ko ga izvlečete. Od 20 do 25 minut." Ker pečice niso med seboj enake, se je veliko bolje zanašati na izgled peciva kot samo na predvideni čas peke.
2. Pečenim izdelkom ne dodajate soli
Mogoče se zdi nelogično dodajati sol nečemu sladkemu. Vendar sol izboljša okus hrane in uravnovesi sladkost. Vendar pa obstaja točka, ki je ne smete prestopiti. Preveč soli in vaše pecivo lahko dobi slan okus. Zaradi premalo soli pa je lahko okus pečenih izdelkov pust. Če vaš recept ne vsebuje soli, začnite s ščepcem (ali približno 1/16 čajne žličke, če želite biti bolj natančni) in preverite, ali je to dovolj.
3. Uporaba napačne velikosti pekača
V dobro napisanem receptu bo natančno navedeno, kakšno velikost pekača morate uporabiti. Če nimate točno te vrste pekača, bo vaše pecivo najverjetneje videti drugače, kot je bilo predvideno v receptu. Od tega, kaj pripravljate, je odvisno, ali bo to v redu ali ne. Če pripravljate torto ali brownije, boste verjetno lahko uporabili drug pekač. Če boste uporabili večjo, kot jo predvideva recept, bo testo tanjše in hitreje pečeno. Če pa boste uporabili manjši pekač, bo testo debelejše in se bo zato peklo dlje časa. Upoštevajte, da nekaterih pekačev ne morete zamenjati (pekač za magdalenice ali za angelsko torto). Če nimate ustreznega pekača, vprašajte prijatelja ali soseda, ali si ga lahko izposodite.
4. Maslo ni prave temperature
V nekaterih receptih boste opazili, da mora biti maslo zmehčano na sobno temperaturo. Zmehčano maslo omogoča, da se gladko vključi v druge sestavine. Če pripravljate testo za pito ali piškote, morate uporabiti hladno maslo, da bo ostalo v majhnih koščkih in se bo lahko kosmičasto sprijemalo.
Če morate maslo hitro zmehčati, se lahko poslužite tega trika. Maslo narežite na tanjše kose in jih položite na krožnik pri sobni temperaturi. V desetih minutah boste imeli zmehčano maslo.
5. Nepravilno merjenje moke
Če se le da, vedno stehtajte moko. Če za merico uporabljate skodelico, ni nujno, da bo ena skodelica enakovredna po teži drugi. Če pa že, napolnite skodelico z moko in jo nato z nožem poravnajte. Tako boste lahko zagotovili, da bo v dveh skodelicah enaka količina moke.
6. Uporaba nadomestkov, ki ne delujejo
Vsem se nam je že zgodilo: začnete pripravljati recept in vam manjka ena sestavina. Včasih imate zamenjavo, ki bo dala zelo podoben rezultat, na primer uporaba jogurta namesto kisle smetane ali mleka z limoninim sokom namesto pinjenca. V drugih primerih pa nimate ničesar, kar bi ustrezalo zahtevam recepta, ali pa poskušate sestavino popolnoma izpustiti. Mogoče bo recept uspel. Če pa ne, za to ni kriv recept. Zamenjave uporabljajte le, če je to potrebno. Razen če želite, da recept ne uspe.