Kranj
226 ogledov

Vizija Kranja predstavljena tudi na Slovenski fotovoltaični konferenci

Vizija Kranja predstavljena na 10. Slovenski fotovoltaični konferenci v Ljubljani Arhiv Mestne občine Kranj
Na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani je potekala jubilejna 10. Slovenska fotovoltaična konferenca, ki jo je organizirala slovenska Tehnološka platforma za fotovoltaiko. Dogodek je privabil številne strokovnjake, predstavnike mest in industrije, ki so razpravljali o prihodnosti fotovoltaike v Sloveniji. Med govorci je bil tudi Tomaž Lanišek, vodja Urada za razvoj in pametno skupnost Mestne občine Kranj, ki je predstavil ambiciozne načrte Kranja za prehod v podnebno nevtralno in pametno mesto.

Jubilejno Slovensko fotovoltaično konferenco že od leta 2006 vodi in soorganizira prof. dr. Marko Topič, dekan Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, ki je v imenu fakultete 1. marca letos podpisal tudi zavezo o podpori prizadevanjem za podnebno nevtralnost v Kranju. Letos je na konferenci kot poseben gost nastopil Tomaž Lanišek, ki je predstavil prizadevanja Kranja za podnebno nevtralnost. "V Kranju si že vrsto let aktivno prizadevamo za varčevanje z energijo in ohranjanje okolja. Zato ne čudi, da nas je Evropska komisija izbrala v Misijo 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030," je poudaril Lanišek.

Kranj si je zadal ambiciozne cilje, med katerimi je znižanje izpustov toplogrednih plinov za skoraj polovico do leta 2030. Ključni ukrepi vključujejo vzpostavljanje sončnih elektrarn, zmanjšanje števila vozil na gospodinjstvo, razvoj daljinskega ogrevanja z obnovljivimi viri energije in pametno ravnanje z odpadki. "Ključno je sodelovanje na vseh ravneh: lokalna skupnost, država, znanost. Če bomo delali skupaj, nam lahko uspe," je dodal Lanišek.

Eden izmed pomembnih korakov v Kranju je vzpostavitev sončnih elektrarn na strehah javnih stavb. Mestna občina Kranj je jeseni 2022 objavila javni poziv za postavitev sončnih elektrarn na približno 70 objektih v lasti občine. Cilj je do leta 2025 zgraditi vsaj 20 novih sončnih elektrarn, kar bo prispevalo k povečanju energetske neodvisnosti in zmanjšanju stroškov električne energije. V letih 2026–2027 pa načrtujejo tudi prenovo daljinskega ogrevanja na območju Planine in v Krajevni skupnosti Vodovodni stolp. Nov sistem daljinskega ogrevanja in hlajenja na obnovljive vire energije bo tako med drugim zagotovil toploto tudi za ključne javne ustanove, kot so Osnovna šola France Prešeren, Zdravstveni dom Kranj in porodnišnica.

Kranj se aktivno osredotoča tudi na digitalizacijo mestnih storitev. Vzpostavili so mestno digitalno platformo, ki omogoča občanom dostop do različnih podatkov prek aplikacije Pametni Kranj. S pomočjo mestne kartice CeKR, predplačniške plačilne in identifikacijske mestne kartice, pa bo uporaba in ponekod tudi plačevanje mestnih in drugih storitev bistveno lažje, omogočala bo recimo tudi zaračunavanje najugodnejše cene vozovnice, s čimer želijo v Kranju povečati uporabo mestnega prometa. "Razvijamo bonitetni sistem, ki bo uporabnikom zagotavljal ugodnosti in motiviral trajnostna dejanja," je dejal Lanišek. S tem želijo povečati uporabo mestnega prometa in olajšati dostop do mestnih storitev.

Kranj s svojim ambicioznim načrtom in aktivnim sodelovanjem na področju podnebne nevtralnosti ter pametnih rešitev torej postavlja zgled za druga slovenska mesta. "Odslej bomo še posebej pozorno merili izpuste ogljikovega dioksida in evidentirali trajnostne prakse, da bi ohranili naše mesto zdravo in kakovostno za bivanje, delo in obisk," je sklenil Lanišek.

Na konferenci so poleg predstavitev Kranja razpravljali še o številnih drugih temah, povezanih s trajnostno energetiko. Udeleženci so izmenjevali izkušnje o najnovejših trendih fotovoltaike, možnostih sodelovanja v energetskih skupnostih ter praktičnih vidikih postavitve sončnih elektrarn. Organizirana je bila tudi sejemska predstavitev podjetij, ki ponujajo produkte in storitve na področju fotovoltaike in trajnostne energetike, kar je udeležencem omogočilo vpogled v aktualne tehnologije in rešitve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.