Kranj
255 ogledov

V Besnici imajo novo pridobitev: Učni čebelnjak združuje mlade in naravo

Učni čebelnjak pri PŠ Besnica Kranj Župnija Besnica pri Kranju
Podružnična šola Besnica ima po novem tudi nov učni čebelnjak.

V Podružnični šoli (PŠ) Besnica so tik pred svetovnim dnevom čebel, ki ga praznujemo 20. maja, slovesno odprli prvi učni čebelnjak, ki ga je podarila Čebelarska zveza Slovenije skupaj s PRVO Pokojninsko družbo, pokroviteljem projekta. Ta trajnostni projekt, imenovan »PRVAčebela«, je del petletnega programa, ki si prizadeva mladim generacijam približati čebelarstvo, eno od ključnih dejavnosti za ohranjanje biodiverzitete in zagotavljanje prehranske varnosti. Projekt je potekal v okviru javnega razpisa in je vključeval javno glasovanje, ki se je odvijalo od decembra 2023 do februarja 2024. Med kandidati je bila za prejemnika učnega čebelnjaka izbrana prav PŠ Besnica.

Ob odprtju čebelnjaka je podžupanja Mestne občine Kranj Manja Zorko izpostavila pomen te iniciative: "V Kranju pozdravljamo družbeno odgovorno akcijo Prve zavarovalnice in Čebelarske zveze Slovenije. Hvaležni smo za donacijo učnega čebelnjaka, ki bo največ veselja prinesel našim mladim učencem ter njihovim mentorjem." Čebelnjak ne bo le izobraževalno središče, ampak bo omogočal tudi praktično spoznavanje življenja čebel. S posebej poslikanimi panji, ki dodajajo edinstven pečat šolskemu okolju, in s številnimi programi vzgoje in izobraževanja, čebelnjak odpira vrata k razumevanju pomena čebel in njihovega nepogrešljivega dela v naravi.

"Čebele so ključne opraševalke in brez njih bi bilo naše prehranjevalne verige močno oslabljene. S tem projektom ne samo da vzgajamo nove generacije čebelarjev, ampak mladim pomagamo razumeti kompleksnost in lepoto naravnih procesov," je dodala Zorko. Lokalna skupnost je odločilno prispevala k realizaciji tega projekta, od priprave, glasovanja pa do dejanske postavitve čebelnjaka. V prihodnje pa se šola veseli, da bodo lahko na tradicionalnem slovenskem zajtrku pokusili prvi med, pridelan v novem učnem čebelnjaku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.