Kranj
751 ogledov

Slovo od velikega glasbenika: Umrl častni občan Mestne občine Kranj Matevž Fabijan

Matevž Fabijan Arhiv Mestne občine Kranj
Poslovil se je eden najpomembnejših glasbenih ustvarjalcev v zgodovini Kranja, častni občan Mestne občine Kranj Matevž Fabijan.

Profesor Matevž Fabijan se je rodil leta 1933 in se že kot mladenič zavezal glasbi. Njegova pot se je začela na glasbeni šoli v Ljubljani, kjer je študiral klavir. Kasneje je zaključil zborovodsko šolo in se izpopolnjeval na Akademiji za glasbo, kjer je študiral solopetje. Njegova kariera se je pričela na Osnovni šoli Staneta Žagarja v Kranju, kjer je poučeval glasbo. Leta 1965 je postal profesor glasbe na Gimnaziji Kranj, kjer je poučeval vse do leta 1989.

Profesor Fabijan je s svojo strastjo in predanostjo glasbi ustanovil in vodil številne pevske zasedbe, s čimer je populariziral zborovsko petje med pevci in publiko. Bil je eden izmed pionirjev kakovostnega dviga slovenskih zborov, ki danes sodijo v svetovni vrh. Med drugim je vodil Mladinski pevski zbor Gimnazije Kranj in Akademski pevski zbor France Prešeren Kranj. Njegova neizmerna ljubezen do glasbe in poučevanja je zapustila neizbrisen pečat v mestu in širše.

Njegova največja strast je bilo poučevanje mladih in navduševanje novih generacij za glasbo, še posebej za zborovsko petje. Leta 1968 je prevzel vodenje Mladinskega pevskega zbora RTV Ljubljana, kjer je deloval kar 35 let. Njegovo požrtvovalno delo je zaznamovalo številne mlade pevce, ki so skozi leta pridobivali dragocene glasbene izkušnje pod njegovim vodstvom.

Za svoje dolgoletno delo na področju glasbene umetnosti je prof. Matevž Fabijan prejel številna priznanja, med drugim tudi Gallusovo plaketo, najvišje priznanje Zveze kulturnih organizacij Slovenije. Leta 2022 je bil nagrajen z nazivom častni občan Mestne občine Kranj, kar je bilo zasluženo priznanje za njegov neprecenljiv doprinos k razvoju kakovostnega zborovskega petja.

V spomin na profesorja Fabijana bo v stavbi Mestne občine Kranj odprta žalna knjiga. Občani se bodo lahko vpisali vanjo v četrtek, 20. junija 2024, in petek, 21. junija 2024, v času uradnih ur. Mestna občina Kranj je svojcem izrekla iskreno sožalje in se zahvalila za vse, kar je prof. Matevž Fabijan storil za mesto in slovensko glasbo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.