Kranj
210 ogledov

Mednarodna kuhinja je povezala kranjske osnovnošolce in lokalne kuharje

Dan mednarodnega povezovanja Kranja 2024 Sandi Fišer/Mediaspeed
Mestna občina Kranj je letos ob Dnevu mednarodnega povezovanja ponovno dokazala, kako lahko hrana povezuje ljudi in kulture.

Osnovnošolci iz devetih kranjskih šol so se skupaj z lokalnimi kuharji lotili kulinaričnega izziva, pripravili jedi iz različnih držav in jih predstavili na dogodku v Kovačnici – podjetniškem inkubatorju Kranj. Na njem so obiskovalci lahko okusili jedi iz Francije, Italije, Velike Britanije, Avstrije, Nemčije, Madžarske, Turčije, Združenih držav Amerike in balkanskih držav. Poseben poudarek je bil na uporabi lokalnih sestavin, kar je še dodatno obogatilo izkušnjo in pokazalo, kako lahko globalne jedi pripravimo z domačimi sestavinami.

Dan mednarodnega povezovanja Kranja 2024 | Avtor: Sandi Fišer/Mediaspeed Sandi Fišer/Mediaspeed

Na OŠ Franceta Prešerna Kranj so se z Matjažem Erzarjem iz Gostilne Pr' Matičku in učiteljico Anjo Zaletelj spoznavali z avstrijsko in nemško kulinariko. Za dogodek so pripravili klobaso v testu, ki so jo poimenovali Klobwurste, in ocvrta jabolka (jabolka na oko). Na OŠ Jakoba Aljaža Kranj je učence z vodjo šolske kuhinje Nado Majkić povezala učiteljica Pika Kobale. Pod drobnogled so postavili bosanske jedi in pripravili krompirjevo pito. Skupino na OŠ Janeza Puharja Kranj – Center je koordinirala učiteljica Darja Mur, skupaj s Tomažem Polencem iz Restavracije in kavarne Brioni so se učili o britanski kuhinji. Za dogodek so pripravili angleški čaj, tri vrste sendvičev in sladoled s čokoladnim mafinom ter prelivom. Na OŠ Matije Čopa Kranj so se ukvarjali s francosko kuhinjo, približal jim jo je Matjaž Sedej iz Doma na Joštu. Sodelovanje je koordinirala učiteljica Jasmina Tirović, za dogodek pa so pripravili piščančji frikase. Skrivnosti napolitanske pice sta učenkam in učencem z OŠ Orehek Kranj zaupala picopeka Armando Nevicato in Jakob Kocijančič iz picerije 400 Gradi Kranj. Skupaj so poleg pice pripravili še lazanje. Sodelovanje je koordinirala učiteljica Anja Križanič. V OŠ Predoslje Kranj je šolarjem madžarsko kuhinjo predstavila mentorica Ula Hribar Babinski, skupina, ki jo je koordinirala učiteljica Helena Vidmar, pa je sodelovala tudi s šolskim kuharjem, mentorjem Jožetom Kosom, s katerim so za dogodek pripravili doboš torto. Učenke OŠ Simona Jenka je v navezi z Das ist Walter Kranj  koordinirala učiteljica Irena Hudobivnik. Ena skupina se je pobliže spoznavala z bosansko kuhinjo. Za dogodek so pripravili skutno in špinačno pito ter čevapčiče. Druga skupina pa je na stojnico postavila kranjske jedi, pod katere se podpisuje šola, in sicer Prešernove fige in Jenkove nageljne, pod mentorstvom učiteljic Irene Hudobivnik in Irene Pavlin. OŠ Staneta Žagarja se je povezala z Janezom Šetino iz Restavracije Elegans Hotel Brdo. Sodelovanje sta koordinirali učiteljici Slađana Ristić in Neža Čerin, pripravili pa so svojevrstno jed – pobrateno baklavo; tradicionalno baklavo s slovenskim nadevom. Skupina otrok OŠ Stražišče Kranj z učiteljico Bojano Ropret se je spoznavala z ameriško kuhinjo. Kuharske mojstrovine jim je pokazal Žiga Antolin iz Projekta Burger, za dogodek pa so pripravili kanapejčke z rezinami pljučne pečenke. Finančno je mednarodno kuhinjo podprla MOK, Walter Kranj ter Restavracija in kavarna Brioni pa sta hrano donirala.

Ker sta med pobratenimi in prijateljskimi mesti tudi dve azijski, je med gosti dogodka bila tudi restavracija Azija, ki je obiskovalcem ponudila pristen okus azijskih jedi. Poleg tega so učenci preizkušali svoje spretnosti pri uporabi kitajskih palčk in se naučili pisati svoja imena v kitajskih pismenkah pod mentorstvom Konfucijeve učilnice Kranj. Poleg kulinaričnih užitkov so obiskovalci uživali tudi v glasbenih nastopih. Zbor vzgojiteljic Kranjskih vrtcev, zbor OŠ Orehek Kranj in Glasbena šola Kranj so pripravili poseben mednarodni repertoar, ki je vključeval skladbe italijanskih, britanskih, nemških, makedonskih, ameriških in slovenskih skladateljev.

"Hrana povezuje in ponuja priložnost za spoznavanje različnih kultur. Z letošnjim dogodkom smo želeli našim osnovnošolcem ponuditi edinstveno mednarodno izkušnjo in jih spodbuditi k uporabi lokalnih sestavin. Zahvaljujem se vsem učiteljem, kuharjem in otrokom za njihovo zavzetost in trud. Takšne izkušnje širijo obzorja naših mladih in jih pripravljajo na svet, ki stoji prav na njih," je na dogodku povedal kranjski župan Matjaž Rakovec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.