S slavnostnim dogodkom v Štanjelu se je 6. oktobra začel Mesec kraške kuhinje, ki že 22 leto zapored vabi obiskovalce, da se poleg lepot narave naužijejo tudi kulinaričnih dobrot, ki jih ponuja bogata kraška kuhinja.
Vsako jesen kraški gostinci vabijo s tematsko pripravljenimi jedmi, ki jih združujejo s prvovrstnimi kraškimi vini. Menije, ki jih pripravlja deset vrhunskih gostincev, ki so prilagojeni jesenskemu času in naravnemu ciklu pridelovanja.
Gostinski ponudniki napovedujejo tudi Tematske večere: Večer z vinarjem Ivanom Kobalom iz Štanjela (5. oktober, Restavracija Okusi Krasa, Lipica) s pokušino penin, Vinsko kulinarični večer s SINKE - Siniša Vasiljević, Masterchef polfinalistom in vini vinarstva Štoka (25. oktober, Gostilna Skok, Štorje) ter Monokomedijo Čefurji Raus Aleksandra Rajkovića (26. oktober, Hiša Krasna, Lokev).