Magazin
50 ogledov

Igre na snegu

Sneg predstavlja otrokom večkratno veselje. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Ko zapade sneg, ko se poljane in vasi zavijejo v belo preprogo, imajo otroci v mislih samo eno stvar – zabavo na snegu.

Da bi izkoristili priložnost in naravno radovednost otrok skozi igro usmerili v učenje, naštevamo nekaj idej za zabavo na odprtem, pa tudi doma.

Veselje na snegu ...

  • Postavljanje snežakov je od nekdaj ena od glavnih aktivnosti na snegu, ki enako zabava otroke in odrasle. Skozi postavljanje sneženega moža lahko otroka naučite razlike med velikostmi – na dno gre velika krogla, nato srednja in najmanjša. Seveda pa si lahko daste tudi duška pri okraševanju in za usta, nos, oči, pokrivalo in ostalo uporabite zelenjavo ali kakšne druge predmete. Otrok bo tako lahko izrazil svoj občutek za ''modo'' in estetiko in se zabaval ob različnih barvnih kombinacijah.
  • Na sneg vzemite rekvizite, ki jih sicer nosite na plažo. Sneg je kot pesek, tako da pridejo v poštev tudi razni modeli. S pomočjo kanglic in lopatk lahko gradite snežene utrdbe in spotoma otroke učite pojme količin in njihovega merjenja.
  • Poiščite nedotaknjen sneg in napravite ''družinsko fotografijo''. Saj se spomnite, kako gre? Primite se za roke in se z razširjenimi udi na hrbet vrzite v mehek sneg. Otroci se bodo gotovo hoteli večkrat ''slikati''.
  • Če ste na odprtem, ko sneži, povejte otrokom zgodbo, da so znanstveniki dokazali, da niti ena snežinka, ki je kdaj padla na zemljo, ni bila enaka drugi. Prav vsaka ima drugačno strukturo. Opremite se s povečevalnim steklom in opazujte strukturo posameznih kristalov. To bo še posebej kratkočasno za otroke, ki radi raziskujejo.   
  • Če imate hribček za sankanje, napolnite velike vreče za smeti z blazinami, zavežite vreče in priredite tekmovanje, kdo se bo najdlje odsankal. V eni ekipi je odrasla oseba in otrok (če število omogoča). Tekmujte do deset.  
  • Lahko zgradite iglu in otrokom poveste, kaj pomenijo Eskimom, kje živijo in še marsikaj o njihovih navadah, zemljepisnih pojmih … Otroci bodo uživali. Seveda pa ne pozabite na kepanje.

... in veselje doma
Ko se vrnete domov, si privoščite vročo čokolado. Lahko spodbudite tudi igro pripovedovanja zgodb, pri kateri velja samo eno pravilo – nihče ne sme končati zgodbe. Na primer: nekoč je bil roza nilski konjiček, ki se je nekega snežnega jutra prebudil in se odločil … Nato nadaljuje naslednji član družine, a tako da mora ponoviti vse stavke, ki so jih izrekli njegovi predhodniki. Na takšen način vadite otrokov spomin, njihove verbalne veščine in jih spodbujate k ustvarjalnemu razmišljanju. Za zaključek lahko vsi skupaj izdelujete okrasne snežinke, s čimer boste razvijali otrokove ročne spretnosti, predvsem pa skupaj preživeli prijetne trenutke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.