Šport > Nogomet
1 ogledov

Klub z 31.000 trenerji

Ali bodo trenerji nogometnih moštev v prihodnosti izgledali tako? Žurnal24 main
V zadnjem času se je pojavil trend, da propadle nižjeligaše prevzemajo uporabniki spleta. Množice namreč zberejo denar in postanejo lastnik kluba. Praksa se je pokazala v pozitivni luči.
 

Preberite še

Cole za zapahi, Ronaldo se prepira
Debi z modrico
Slovenija ostala brez vijoličnega bisera

Minuli teden je na Stonebridge Roadu, stadionu Ebbsfleet Uniteda gostoval Wrexham. Vse je kazalo na običajno tekmo angleške 5. lige, že bežen pogled na klop gostiteljev je povedala vse. Namesto trenerja je nogometaše po terenu razmeščal mož s prenosnim računalnikom v naročju. O sestavi moštva, menjavah, taktiki in vsem ostalem je namreč z glasovanjem odločalo 31.000 članov spletnega portala myfootballclub.com, ki so leta 2008 prevzeli propadli klub. Vse se je začelo z idejo Willa Brooksa, 38-letnega bivšega športnega novinarja, ki je želel zbrati 50.000 članov. Z vplačilom 40 evrov letne članarine bi uporabniki zbrali poldrugi milijon eurov, kar bi bilo dovolj za prevzem določenega kluba. Moštva iz nižjih lig so zainteresirani za takšen način rešitve pred propadom in kmalu je prišlo kar devet ponudb na myfootballclub.com. Po strokovnih in odvetniških nasvetih, so se uporabniki odločili prevzeti Ebbsfleet United za 720.000 eurov, še enkrat toliko pa je ostalo v klubski blagajni.

Novi lastniki kluba so s preprostim glasovanjem odločili, da bodo prav na tak način odločali o postavi za vsako srečanje, menedžer kluba Liam Daish pa je prevzel funkcijo trenerja. O vsem se odloča demokratično. O ceni dresov, vstopnic, o prestopih... Podobne primere poznajo tudi klubi v Franciji in Izraelu, pred kratkim pa je tudi nemški nižjeligaš Fortuna Köln pristal v rokah skupine entuzijastov portala deinfussballclub.de. Želja po zaslužku ni na prvem mestu. Praktično vsak je že vsaj enkrat zaigral računalniško igro Championship manager ali kakšno podobno simulacijo in si ob tem zaželel imeti lastno moštvo. Za 40 eurov letno lahko sodeluje vsak.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.