Slovenija
6 ogledov

Virantova opozorila in nasveti Pahorju

1/2
Žurnal24 main
Najverjetnejši vladni mandatar Borut Pahor in minister za javno upravo Gregor Virant sta na sestanku govorila o novem plačnem sistemu v javnem sektorju in o kadrovanju v javni upravi.

 
 

Pripadam tisti strani, ki ostaja v opoziciji.

Gregor Virant na vprašanje o možnosti sodelovanja z najverjetnejšo novo vlado

 
Minister za javno upravo Gregor Virant je po srečanju povedal, da je najverjetnejšemu mandatarju za sestavo nove vlade Borutu Pahorju predstavil zgodovino poteka plačne reforme od leta 2002 dalje, potek pogajanj do zaključka junija letos ter glavne probleme, ki so nastali pri implementaciji plačnega sistema, pojasnil pa je tudi, "iz česa ti problemi izvirajo", je povzel Virant.

 

Pahor bo nastopil proti trojanskim konjem

Borut Pahor je tudi napovedal, da bo morebitna vlada pod njegovim vodstvom  prihodnjim vladam v odhajanju onemogočila objavljanje javnih razpisov za pomembnejša delovna mesta v javni upravi.

Izrazil je prepričanje, da so težave, ki so se pokazale, rešljive znotraj obstoječega plačnega sistema, in sicer z manjšimi popravki zakona o sistemu plač v javnem sektorju, s popravki splošne kolektivne pogodbe in panožnih kolektivnih pogodb, v veliki meri pa tudi z dobrim delom menedžmenta v javnih zavodih in z ustreznimi sistemizacijami delovnih mest.

Pahor je pojasnil, da je SD pri pripravi alternativnega vladnega programa, še preden je vlada dosegla podpis kolektivne pogodbe s sindikati, razmišljal, da bi šel v modernizacijo plačnega sistema v javnem sektorju, tako da bi nekatere sisteme izključili iz enotnega paketa. Ker pa so se socialni partnerji dogovorili za tak sistem, se je SD odpovedal iskanju alternative obstoječemu plačnemu sistemu. Zagotovil je, da bo, če bo postal predsednik vlade, s pristojnim ministrom poskušal v okviru obstoječega sistema rešiti težave, ki so se pojavile z implementacijo plačnega sistema.

Pahor obljublja omejeno kadrovanje
O kadrovanju v javni upravi, ki dobi zalet po vsaki zamenjavi vlade, je prvak socialdemokratov dejal, da je po eni strani treba zavarovati uspešnost ministrskega dela, ki poteka tudi prek državnih sekretarjev in direktorjev direktoratov ter zahteva neko konceptualno ujemanje, po drugi strani pa s političnimi spremembami vrha javne uprave ne bi smel doleteti politični udar.  "SD je v osnutek koalicijske pogodbe zapisal, da bi veljalo direktorje direktoratov obdržati na položajih. Tega se bomo poskušali držati, razen v primerih konceptualnega prepada med posameznim ministrom in podrejenim direktorjem direktorata," je zagotovil Pahor.

Virant je takšnemu konceptu politične kulture, kot si ga je zamislil Pahor, pritrdil, a dodal, da mora imeti minister vpliv na izbiro svoje ekipe in mora sam presoditi, ali bo lahko delal z ljudmi, ki jih na ministrstvu "podeduje".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.