Magazin
181 ogledov

Teran – ko je rdeče "črno"

Teran, tako rdeče, da bi mu lahko rekli črno. Žurnal24 main
Čeprav se ve, da so rdeča vina rdeča in ne črna, bi pri teranu o tem skoraj lahko podvomili. Kraševci pravijo, da se skozi njegovo globoko in neprosojno rubinasto rdečo barvo ne vidi niti Nanosa.

Teran je rdeče, suho vino, ki se ponaša z globoko in skorajda neprosojno rubinasto barvo z vijoličnimi odtenki, intenzivnimi in trajnimi sadnimi vonjavami (maline in gozdni sadeži) ter značilno poudarjeno mlečno kislino, ki mu ob biološkem razkisu daje elegantno mehkobo. Na lastnosti in značaj vina teran PTP (priznano tradicionalno pojmovanje) vplivajo predvsem zemlja – rdeča kraška jerina, kraško podnebje z burjo in tradicionalni postopki pridelave tega vina. Ob tem pa je treba poudariti še to, da teran PTP pridelujejo izključno in samo iz sorte refošk, s katero je v vinorodnem okolišu Kras zasajenih dobrih 70 odstotkov vseh vinogradniških površin; najbolj znane vinorodne lege se razprostirajo v okolici Dutovelj, Križa, Šepulj, Tomaja in Krajne vasi ter okoli Komna.

Glavne tehnične karakteristike terana PTP so:

  • stopnja alkohola se giblje med 10,0 in 13,0 vol%,
  • skupne kisline od 6,0 do 11,0 g/l, sladkor do 4,0 g/l
  • mlečne kisline med 1 in 5 g/l.

Drugačno vino
"Kraški teran je posebno, zanimivo in drugačno vino, ki ga bo treba svetu šele predstaviti; je svetovna vinska posebnst in je več od zanimivega tržnega proizvoda!" so besede dr. Mirana Vodopivca, predsednika Konzorcija kraških pridelovalcev terana, ki bedi nad kakovostjo in promocijo v prvi vrsti vina teran PTP. Pod trditev, da je teran res posebno, zanimivo in drugačno vino, se podpisujejo tudi zgodovinski viri; tako je že Plinij pisal o "plemenitem vinu", ki ga pridelujejo pri utrdbi Picunum blizu današnjega Proseka, Grki so ga cenili pod imenom  "pretorijansko vino severnega Jadrana", v njegovi družbi so uživali tudi na dunajskem dvoru, v Londonu pa so ga svoj čas prodajali kot zdravilo.

In ravno to slednje, da je "teran nekakšno zdravilo", je temu vinu naredilo skorajda več škode kot koristi. No, pridelovalcem je že prineslo korist, potrošnikom pa do neke mere škodo, saj se je dogajalo (oziroma se sem ter tja še vedno), da se je za etiketo "teran" skrivalo precej problematično vino z vidika napak in nečistoč. Temu mitu (in omejeni količini) bi lahko delno pripisali tudi dejstvo, da teran ponavadi poide še zelo mlad – premlad, saj nekateri zreli ali, kot pravijo vinarji, "starani" terani dokazujejo, da se v teranu skriva potencial velikega vina, ki bi lahko še nadgradil opredelitev "posebno, zanimivo in drugačno".

Pršut in teran
Verjetno gre za edino kombinacijo hrane in vina, ki jo pozna praktično vsak in za katero tudi vsak ve, kje je doma. Kombinacijo pršuta in terana sommelierji uvrščajo v skupino tradicionalnih kombinacij, kar pomeni, da je "pravilna" zgolj in samo tam, kjer je doma, v tem primeru na Krasu. Zunaj njegovih meja pa bi morali, če bi želeli korektno poročiti hrano in vino, pršutu izbrati drugo vino, ki bi bilo v tem primeru predvsem belo in suho.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.