Magazin
995 ogledov

Rižev narastek s slivami

Zimsko in dišeče. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Sladkanje, ki diši po babičini kuhinji, pozimi prija še bolj. Rižev narastek pripravite s suhimi slivami in ga odišavite s cimetom.

Potrebujete:

  • 20 dag riža
  • mleko
  • 1 strok vanilije
  • 1 dl smetane
  • 1 dl kisle smetane
  • 4 jajca
  • 1 neškropljeno limono
  • mleti cimet
  • pest mandljevih lističev
  • 20 dag suhih sliv brez koščic
  • sladkor
  • sol
  • maslo


Priprava:

  • Riž oplaknite in ga skupaj z vanilijevim strokom in slabe četrt žličke soli skuhajte v približno litru mleka.     
  • Limono operite in nastrgajte lupinico polovice limone.
  • Vanilijev strok vzdolžno prerežite, z noževo konico postrgajte stržen in ga dodajte k mlačnemu rižu.
  • Rumenjake umešajte s tremi žlicami sladkorja in dodajte v riževo maso. Vmešajte tudi sladko in kislo smetano, limonino lupinico in začinite s cimetom.
  • Pečico ogrejte na 180 stopinj Celzija.
  • Slive za nekaj minut namočite v mlačni vodi.
  • Beljake, dve žlici sladkorja in ščepec soli stepite v trd sneg, ki ga previdno in nežno vmešajte v riževo maso.
  • Polovico riževe mase vlijte v namaščen pekač. Potresite z dvema tretjinama sliv, ki ste jih prej oželi in osušili, in pokrijte s preostalo riževo maso.
  • Potresite s preostalimi slivami, ki jih malce potisnite v riž, mandljevimi lističi in koščki masla.  
  • Za približno 45 minut postavite v pečico.
  • Namesto suhih sliv lahko uporabite suhe marelice, datlje … Ali pa sveže sadje: jabolka, mango, hruške ...


Dober tek!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.