Ne govorte o vrhunskem olju pri pridobljeni količini 1500 litrov !!!!!!!!! Vrhunsko olje imajo samo nekmetje , ki oljke držijo za svoje potrebe , ne špricajo in ne mečejo umetnih gnojil , kar pa ostane 100-200l pa za prodajo tistim… ...prikaži več , ki vedo za kaj se gre. Takšni lansko leto niso imeli kaplje svojega olja . Takšno olje nima cene , prodaja se pa pri lastnikih po 14-15 € .
Lanska letina ni bila bogve kaj, ampak tudi brez kemije se da nad oljčno muho. Govoriti o tem, da je olje nekmeta, ki pridela 100 litrov olja, vrhunsko v primerjavi z Morganovim, je neumnost par excellenece. Kot da bi lahko… ...prikaži več nekdo pridelal vino iz grozdja, ki raste na latniku za hišo in trdil, da je najboljše. Lahko pač po njegovih kriterijih. In tudi zaradi svojega nezananja taki nekmetje lani niso imeli niti kapljice olje.V svetovnem merilu pridelovanja oljčnega olja je Slovenija mali palček. V Sloveniji je kultura uivanja oljčnega olja še zmeraj na precej nizkem nivoju. V bistvu je v malce širši uporabi šele dobrih dvajset le. Natakarji so se v marsikateri slovenski gostilni še nekaj let nazaj čudilii, če si vprašal za olivno olje. Da je gospod Morgan dobil na sejmu BIOL oceno 75.30 za svoje olje, je pa svojevrsten dosežek vreden vsega spoštovanja. Imam občutek, da iz tega komentarja veje znana slovenska zavist.
Oljčna olja slovenske Istre so nasplošno zelo kvalitetna. Tudi briško olje je dobro, vendar je zemlja zaradi škropljenja tako prepojena s strupi, da se mi zdi, da ekološka predelava olja tam ni mogoča.
Po SSKJ je pravilno tako oljka kot oliva za sadež. Oliva je izraz, ki je k nam prišel iz italijanščine in se je prijel, oljka pa se sadežu reče v Brdih odkar pomnim.
Ne govorte o vrhunskem olju pri pridobljeni količini 1500 litrov !!!!!!!!! Vrhunsko olje imajo samo nekmetje , ki oljke držijo za svoje potrebe , ne špricajo in ne mečejo umetnih gnojil , kar pa ostane 100-200l pa za prodajo tistim… ...prikaži več , ki vedo za kaj se gre. Takšni lansko leto niso imeli kaplje svojega olja . Takšno olje nima cene , prodaja se pa pri lastnikih po 14-15 € .
Lanska letina ni bila bogve kaj, ampak tudi brez kemije se da nad oljčno muho. Govoriti o tem, da je olje nekmeta, ki pridela 100 litrov olja, vrhunsko v primerjavi z Morganovim, je neumnost par excellenece. Kot da bi lahko… ...prikaži več nekdo pridelal vino iz grozdja, ki raste na latniku za hišo in trdil, da je najboljše. Lahko pač po njegovih kriterijih. In tudi zaradi svojega nezananja taki nekmetje lani niso imeli niti kapljice olje.V svetovnem merilu pridelovanja oljčnega olja je Slovenija mali palček. V Sloveniji je kultura uivanja oljčnega olja še zmeraj na precej nizkem nivoju. V bistvu je v malce širši uporabi šele dobrih dvajset le. Natakarji so se v marsikateri slovenski gostilni še nekaj let nazaj čudilii, če si vprašal za olivno olje. Da je gospod Morgan dobil na sejmu BIOL oceno 75.30 za svoje olje, je pa svojevrsten dosežek vreden vsega spoštovanja. Imam občutek, da iz tega komentarja veje znana slovenska zavist.
Oljčna olja slovenske Istre so nasplošno zelo kvalitetna. Tudi briško olje je dobro, vendar je zemlja zaradi škropljenja tako prepojena s strupi, da se mi zdi, da ekološka predelava olja tam ni mogoča.
Če je olje narejeno iz oliv, je olje OLIVNO in ne oljčno! To je prav tak nesmisel, kot leskova čokolada in jablanino žganje.
Po SSKJ je pravilno tako oljka kot oliva za sadež. Oliva je izraz, ki je k nam prišel iz italijanščine in se je prijel, oljka pa se sadežu reče v Brdih odkar pomnim.