Svet
3 ogledov

Na tisoče privržencev Butove aretiranih

Bush govori o Mušarafu kot o dobrem zavezniku. Žurnal24 main
Po trditvah stranke nekdanje pakistanske premierke Benazir Buto je policija ponoči iz domov zvlekla več tisoč privržencev opozije in jih zaprla.
Butova pa je kljub prepovedi ponovila načrt za petkovo zborovanje in hkrati pozvala k protestnemu shodu, ki naj bi 13. novembra potekal od Lahoreja do Islamabada, če se stvari ne spremenijo. Ministrica vztraja, da je treba obnoviti ustavo in izvesti volitve ter da mora predsednik Mušaraf odstopiti s položaja vrhovnega poveljnika vojske. Poleg tega zahteva izpustitev odvetnikov, sodnikov in aktivistov, ki so bili prijeti v zadnjih dneh. 

Butova pravi, da bo protestiralo toliko ljudi, "da bo v zaporih zmanjkalo prostora". © AFP

 
Oblasti so sicer že opozorile, da ne bodo dovolile petkovih demonstracij v Ravalpindiju. Mestni župan Javed Akhlas je poudaril, da ne bo dopustil kršitev zakona in da bo v primeru kršitev vlada izvedla potrebne ukrepe. Izjavil je tudi, da obstaja velika grožnja novega samomorilskega napada na Butovo, ki je že preživela napad 18. oktobra, v katerem je bilo ubitih 139 ljudi. "Imamo posebno poročilo obveščevalne službe, ki navaja, da je v mesto prispelo več samomorilskih napadalcev," je potrdil šef policije Saud Aziz. Po njegovih besedah bi bilo lahko v mestu osem napadalcev, ki bi si za cilje napadov utegnili izbrati velika zborovanja in ubijati nedolžne ljudi.

Bush "iskreno" z Mušarafom
Že včeraj je ameriški predsednik George Bush predsednika Mušarafa v "iskrenem" nagovoru pozval, naj se odpove svojim vojaškim ambicijam in čim prej izvede volitve. Bush je Mušarafu dejal, da ni pravično, da ostaja hkrati predsednik in vrhovni poveljnik vojske, vendar pa je izpostavil tudi, da je bil Mušaraf nepogrešljiv zaveznik ZDA.

Ameriški namestnik državnega sekretarja John Negroponte je kongresu povedal, da je Bush govoril o Mušarafu kot o pomembnem zavezniku. "Nobena država ni toliko naredila v smislu kaznovanja talibanov od 11. septembra." Hkrati pa je tudi opozoril, da so trenutne razmere v Pakistanu skrajno resne in jih je treba rešiti preudarno.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.