Paprike, ki sicer izhajajo iz Srednje Amerike, so sorodnice paradižnika, krompirja, jajčevcev in
drugih rastlin, ki spadajo v družino razhudnikovk. Paprik je več vrst in nešteto sort, npr.
feferoni so različica navadne paprike.
Pekoče paprike
Med pekočimi paprikami so najbolj izrazite paprike jalapeno, v ognjenosti pa so najbolj
prepričljive paprike habanero. Toda vrhunska izkušnja ljubiteljev pekočih paprik ni pekoč občutek v
ustih ampak občutek, da jim ostrina okusa vzame sapo.
Vitamini na kvadrat
Zrele paprike imajo na samem višku sezone veliko vitamina C, saj ga vsebujejo osemkrat toliko
kot limone, ne manjka pa jim niti drugih vitaminov in rudnin, sploh močnih antioksidantov.
Zato paprike pripomorejo k čistejšemu ožilju, krepkejšemu srcu, pa tudi živahnejšemu
delovanju jeter. Poleg tega učinkujejo razkuževalno in krepijo telesno odpornost, pomagajo pa tudi
k bolj prehodnim dihalom. Ker so tako zdrave, mobilizirajo presnovo telesnih maščob in znižano
raven holesterola v krvi.
Skutin namaz s papriko
Sestavine:
- 1/2 kg skute
- 1/4 kg zmletih sirovih ali pečenih paprik
- 1 žličko drobno narezanih rožmarinovih listov
- malo soli
- 1 dl oljčnega olja
Priprava:
V skuto vmešajte paprike in rožmarin. Nato solite po okusu, prilijte deciliter oljčnega olja in dobro premešajte. Polna aroma namaza se razvije šele po nekaj urah. Namaz namesto na kruh, namažite na svež zelenjavo, narezano na paličice in na kose. Če ga še malo razredčite, ga uporabljajte za solatno polivko.