Magazin > Lepota & telo
16 ogledov

Preskočite pečen krompirček!

Žurnal24 main
Ženske, ki vsak dan jedo pečen krompirček, podvajajo tveganje, da zbolijo za rakom na jajčnikih ali na maternici, pravijo nizozemski znanstveniki.

Strah izhaja iz akrilamidov, torej kemikalij, ki nastanejo pri cvrtju, praženju ali pečenju različne vrste hrane. Nizozemski znanstveniki so do teh ugotovitev prišli na podlagi enajstletnega anketiranja 120 tisoč ljudi: spraševali so jih o njihovih prehranjevalnih navadah. Ugotovili so, da so bile ženske, ki so zaužile več akrilamidov, bolj izpostavljene tveganju za nastanek omenjene bolezni.

Ugotovitve raziskave so bile, da so ženske, ki so na dan zaužile 40 mikrogramov akrilamidov – to je enako porciji pomfrita ali vrečki čipsa –, dvakrat bolj izpostavljene tveganju, da zbolijo za rakom na maternici ali jajčnikih, kot tiste, ki so uživale hrano z manj akrilamidi.

Laboratorijski testi so akrilamide izpostavili kot eno izmed možnih nevarnosti za človeško zdravje že pred petimi leti, vendar so na Univerzi v Maastrichtu prvi odkrili povezanost med akrilamidi v prehrani in tveganjem za nastanek rakavih obolenj. Svoje ugotovitve so objavili v reviji Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.

Medtem pa strokovnjaki za hrano pravijo, da je pravzaprav nemogoče, da bi akrilamide odstranili iz prehrane, ki jo uživamo.

Dr. Lesley Walker z inštituta za raziskovanje raka v Veliki Britaniji raziskavi nizozemskih kolegov ne zaupa popolnoma, saj pravi, da se omenjeni obliki raka težko pojavljata zgolj zaradi prevelike količine uživanja akrilamidov. Po njegovem mnenju k temu prispeva nepravilno prehranjevanje žensk v celoti.

Živilska industrija pa vseeno pravi, da si je začela posebej prizadevati za zmanjšanje akrilamidov v obdelani hrani.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.