Svet
6 ogledov

Zaupnica vladi Donalda Tuska

Žurnal24 main
Poljski parlament je izglasoval zaupnico vladi novoizvoljenega premiera Donalda Tuska. Zanj je glasovalo 238 poslancev, 204 so bili proti, dva pa sta se glasovanja vzdržala.

Za novo vlado, ki jo poleg Tuskove Državljanske platforme (PO) sestavlja še Poljska ljudska stranka (PSL), je glasovalo 238 poslancev, 204 so bili proti, dva pa sta se glasovanja vzdržala. V skladu s poljsko zakonodajo je za potrditev nove vlade potrebna navadna večina glasov v 460-članskem parlamentu.

Glasovanje o zaupnici je bilo sprva predvideno za petek, ko je Tusk predstavil vladni program, vendar pa se je razprava po predstavitvi programa močno zavlekla, tako da so glasovanje preložili na danes.

Prevzem evra in umik iz Iraka
Tusk je v predstavitvi programa v parlamentu poudaril, da želi čimprej preseči konflikte v državi. Hkrati je napovedal, da bo državo kar se da hitro pripravil na prevzem evra, da bo umaknil poljske enote iz Iraka, po drugi strani pa tudi, da bo spoštoval dogovore svojih predhodnikov. V tej luči tudi ne bo umaknil poljskega nasprotovanja evropski listini o temeljnih pravicah.

Tusk je po zmagi PO na volitvah 21. oktobra že prisegel minuli teden, priseglo pa je tudi že vseh 18 ministrov njegove vlade. Podpredsednik nove poljske vlade in minister za gospodarstvo je Waldemar Pawlak iz vrst PSL. Novi zunanji minister je 44-letni Radek Sikorski (PO), notranji minister pa Grzegorz Schetyna (PO), ki je hkrati tudi podpredsednik vlade. Ministrstvo za obrambo bo vodil Bogdan Klich (PO), finančno ministrstvo pa bo v rokah strankarsko neodvisnega Jaceka Rostowskega.

50-letni Tusk je na položaju premiera nasledil Jaroslawa Kaczynskega, brata dvojčka poljskega predsednika, in s tem končal obdobje dvoletne vladavine konservativnih dvojčkov Kaczynski. Njegova stranka je na volitvah z 209 poslanskimi mandati postala najmočnejša stranka, absolutno večino 240 glasov pa si je zagotovil z oblikovanjem koalicijske vlade s PSL.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.