Magazin > Film & Glasba & TV
24 ogledov

Oboževalci postavljajo ceno glasbi

Skupina Radiohead je javnosti najbolj znana po megauspešnici Creep. Žurnal24 main
Skupina Radiohead je zasedla vrhove ameriških lestvic z izidom albuma In Rainbows, kateri se je originalno prodajal na internetu po ceni, ki so jo izbrali oboževalci.

Samo v prvem tednu po izdaji so zabeležili prodajo več kot 122 tisoč izvodov albuma, kar jih uvršča na drugo mesto, takoj za 2000's Kid A, ki so v prvem tednu prodali 207 tisoč kopij. Na prvem mestu lestvic je album nadomestil soul pevko Mary J. Blige.

Potegnili so “ta kratko“

Analitiki pravijo, da je relativno zmerna prodaja albuma In Rainbows posledica prejšnje izdaje visokoprofilnega digitalnega zapisa na internetu. Zmerna prodaja je tudi posledica dejstva, da je album izšel v tradicionalno tihem obdobju za lestvice. V samo nekaj dneh pred uradnim fizičnim izidom, ki je bil predviden za prvi januar, je bilo preko preprodajalcev prodanih 10 tisoč izvodov. Prodaja prejšnjega albuma skupine Radiohead, Hail To The Thief, ki je izšel leta 2003, je bila rekordna. Svoj debi je album dočakal na tretjem mestu na lestvici, v enem tednu pa se je prodalo več kot 300 tisoč izvodov, kar je tudi rekord skupine. Po prvem tednu je številka krepko narasla in se ustavila na okoli milijon prodanih albumov.

V oktobru prejšnjega leta je bend omogočil dostop do albuma preko njihove spletne strani, kar je oboževalcem omogočalo, da so sami postavljali cenovno vrednost albumu, tudi če je bil znesek ničen. Pevec skupine Thom Yorke je dejal, da bi bilo noro, če bi album izdali samo na spletni strani, saj je pomembnost fizične izdaje ključna. Koliko denarja je skupina prislužila s prodajo albuma na internetu, nočejo izdati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.