Pred vami je nov izbor vina, ki je pretekli teden najbolj očaral nas. Ko se boste spet spraševali, ''katerega'' izbrati, lahko upoštevate naš namig, odločitev pa prepuščamo vam.
- Ime vina: Bela Carolina
- Letnik: 2005
- Stopnja alkohola: 12,5 vol. %
- Pridelovalec: Aljoša Jakončič
- Sladkorna stopnja: suho
- Vinorodna dežela: Primorska
- Vinorodni okoliš: Goriška brda
- Vinogradi/lega: Lazne in Južno
- Sortni sestav: 65 odstotkov chardonnayja, 35 odstotkov rebule
- Trgatev: del konec septembra, del po 15. oktobru
- Vinifikacija: 18-urna hladna maceracija, rahlo prešanje, fermentacija mošta v leseni posodi
- Zorenje/donegovanje vina: dve leti v hrastovih sodih, tri mesece v steklenici
O vinu
Dolgo časa je za Jakončičev sinonim veljala Rdeča Carolina (zvrst: 75 odstotkov cabernet sauvignona, 20 odstotkov merlota, 5 odstotkov cabernet franca), danes pa se vedno bolj zdi, da to mesto prevzema Bela Carolina – izjemna bela zvrst, ki ji chardonnay daje svetovljanskost in eleganco, rebula pa domačnost in svežino. Da je kombinacija več kot prava, potrjuje tudi lanska regionalna trofeja v kategoriji cantralna in vzhodna Evropa na enem od najprestižnejših vinskih ocenjevanj na svetu – Decanter World Wine Awards. Sicer pa Aljoša Jakončič o svoji Beli Carolini, ki jo je poimenoval po svoji pranoni Carolini, pravi: "Idejni koncept Bele Caroline izvira iz želje po mladostnem in dinamičnem tipu vina, ki človeka očara s trajnim pookusom, kjer je ključnega pomena svežina, ki jo daje rebula s svojo nekoliko višjo kislino."