Avto
624 ogledov

Z BMW-jem smo dirkali v navidezni resničnosti

BMW M Mixed Reality
1/11
BMW printscreen
Ko obiskujemo mednarodne predstavitve novih avtomobilov, smo vedno veseli, ko se lahko krog ali dva zapeljemo po dirkališču. A kar sem doživel tokrat, je preseglo vse prejšnje izkušnje.

Samo dirkališče namreč sploh ni bilo zanimivo, saj je šlo za veliko ploščad starega letališča, na kateri so nekoč na akcijo čakali vojaški lovci, zdaj pa ga BMW uporablja za svojo šolo vožnje. Razburljivo pa je bilo tisto, kar sem videl samo jaz. Dirkal sem namreč v navidezni resničnosti, a ne na simulatorju, kot  bi pričakovali, ampak s pravim avtomobilom proti pravemu avtomobilu, ki je vozil na čisto drugem koncu letališča.

BMW M Mixed Reality | Avtor: BMW printscreen BMW printscreen

Izkušnja, ki jo pri BMW-ju imenujejo BMW M Mixed Reality, je zelo zanimiva in zelo zabavna. Ko sem sedel na vozniški sedež BMW-ja M135, mi je instruktor na glavo nataknil velike naočnike za virtualno realnost, v katerih sem na zaslonu videl, kje se vozim. Vse drugo je bilo tako kot v pravem avtomobilu. Oziroma je celo bil pravi avtomobil, saj so naočniki zasnovani tako, da pod njimi jasno vidite volanski obroč in ročico menjalnika.

Dirka na strehi stolpnice

Med vožnjo se vam tako, medtem ko vozite po dolgočasni betonski ploščadi, v virtualni resničnosti prikazuje pravo dirkališče, v mojem primeru na strehi stolpnice v živahni namišljeni metropoli. Z izjemo narisane slike je izkušnja presenetljivo resnična, saj zato, ker vozite dejanski avtomobil, dejansko čutite vse sile, ki delujejo na telo, in očutite, kako se avtomobil obnaša.

BMW M Mixed Reality | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Poleg tega pa tekmujete proti drugemu vozniku, ki sedi v svojem avtomobilu. Ta je na povsem drugi ploščadi, a je občutek njegove bližine tako resničen, da se kar bojite "zaleteti vanj", čeprav bi tak incident minil brez fizičnih posledic v obliki zvite pločevine ali poškodb.

BMW M Mixed Reality | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

BMW-jev oddelek je svoj sklop za virtualno oziroma obogateno resničnost BMW M MIxed Reality predstavil že jeseni 2023, vendar je bil tedaj narejen le za enega igralca. Zdaj so ga izboljšali na ta način, da lahko eden proti drugemu tekmujeta dva igralca, dodali pa so tudi dirkališče na strehi stolpnice, na kateri voznika tekmujeta med seboj, hkrati pa zbirata tudi nagradne žetone.

BMW M Mixed Reality | Avtor: BMW printscreen BMW printscreen

Dirka z gledalci

Tehnologija avtomobil pravzaprav spremeni v velikanski simulator, v katerem voznik sedi in vozi v navidezni resničnosti. Tako avtomobil kot tudi voznik sta opremljena s tipali gibanja, ki se v realnem času prenašajo v osrednji procesor, tipalo GPS pa poskrbi, da se premiki avtomobila v bliskovito preselijo v virtualni svet.

BMW M Mixed Reality | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Pri BMW-ju so poskrbeli tudi za gledalce, ki si lahko dirko ogledajo na virtualnem mostu nad dirkališčem, vendar jim ni treba biti fizično na kraju dogodka, ampak si lahko s pripomočki za virtualno resničnost preko spleta dirko ogledajo tudi z druge lokacije.

BMW M Mixed Reality | Avtor: BMW printscreen BMW printscreen

Dirko pa si lahko naknadno ogledata tudi voznika, ki se lahko kot kakšna sodobna Guliverja ali King Konga sprehodita skozi pomanjšano tridimenzionalno podobo mesta in si svoj vožnjo na dirkališču lahko ogledata od blizu in od daleč.

dezurni@styria-media.si

BMW M Mixed Reality | Avtor: BMW printscreen BMW printscreen

Komentarjev 1
  • Toma 07:06 22.oktober 2024.

    Deca!