Avto
3397 ogledov

Tu so dokazi, koliko je mrtvih zaradi telefonov med vožnjo

Infotainment sistem Ford
V Veliki Britaniji bijejo plat zvona zaradi nesreč, ki jih povzroča distrakcija zaradi spremljanja naprav v avtu.

V Sloveniji podobne statistike ne boste zasledili, saj je nihče ne izvaja. V Veliki Britaniji pa imajo s številkami podprte dokaze, kako so zasloni infozabavnih sistemov in spremljanje telefonov med vožnjo krivi za 11-odstotno rast nesreč s smrtnim izidom in hudimi poškodbami. Vse to se je zgodilo v zadnjem desetletju. 

Analiza britanskega prometnega ministrstva ugotavlja, da je v tem obdobju neposredno z distrakcijo v avtu povezanih 88 smrtnih nesreč in 614 hudo poškodovanih ljudi. Samo z mobilnimi telefoni so v letu 2017 neposredno povezali kar 43 smrtnih nesreč. Deset let nazaj, oziroma leta 2007, je bilo takšnih nesreč 27. 

Za večino motenj so sicer odgovorni sopotniki ...

Inštitut IAM Roadsmart ob tem po poročanju AutoExpressa opozarja, da se situacija zaradi stalnega dodajanja sistemov, ki omogočajo potencialno distrakcijo v avtih, le še slabša. Po podatkih IAM se 29 odstotkov distrakcije med vožnjo zgodi zaradi otrok, 27 odstotkov zaradi spreminjanja radijske postaje, 26 odstotkov zaradi sovoznika, 24 odstotkov zaradi mobilnih telefonov, 15 odstokov pa zaradi spreminjanja nastavitev satelitske navigacije. 

Velika Britanija je sicer država, ki je po statistiki hudih prometnih nesreč ena najvarnejših na svetu. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 25
  • NeAnonimni 09:28 02.april 2019.

    Pri nas je v policijsko poročilo najlažje napisati neprilagojena hitrost. Zaradi napačnih statističnih informacij imamo milijon akcij proti hitrosti, povsod so statični radarji, ki merijo da ja ne gremo prehitro. Ljudje pa še vedno umirajo.. In ja multimedija v avtu ...prikaži več moti, telefon moti, s tem nas hočejo prepričat da nismo sposobni za vožnjo in nas bodo avti sami vozili okoli.

  • stinger 09:18 02.april 2019.

    distrakcija.. bravo A.L.

  • Lavdan 08:28 02.april 2019.

    Počasi bodo pogruntali, da morajo iz avtomobilov izločiti vse motilce. Sicer pa vemo da je statistika največja laž. pa še Angleži vozijo po levi. Naši pa samo nakladajo, čeprav bi za vsak primer posebej lahko ugotovili, če je krivo igračkanje ...prikaži večje s telefoni in navigacijo.